Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

 

 

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

 

ΟΖΟΝ

Η όψιμη ανακάλυψη της σήραγγας Ια δημιούργησε νέο μυστήριο, και με αυτό το "ντοκουμέντο" πιθανολογήθηκε ύπαρξη κρυφών τούνελ.

 

«Ίσως να μη σταμάτησαν [τα έργα] σε μερικά υπόγεια σημεία, αθέατα για τα μάτια των κοινών θνητών». (Πέρα από το Αίνιγμα της Πεντέλης, σ. 147, βλ. και σ. 149, 173)

 

Στη συνέχεια, το αθέατο δίκτυο μάλλον παρουσιάζεται ως βέβαιο και πιθανολογείται ύπαρξη μηχανημάτων:

 

«Αυτούς τους ήχους [είδος ηλεκτρονικού βόμβου ή υπόκωφος, ρυθμικός θόρυβος μηχανής] πολλοί τους έχουν συνδυάσει με τα μυστικά έργα, και ιδίως με το συγκρότημα των τούνελ που (...) παραμένει ακόμη απρόσιτο». (αυ. σ. 320)

 

Μηχανήματα, η λειτουργία των οποίων −πέρα από τους θορύβους− θα μπορούσε να έχει κι άλλη δηλωτική παρενέργεια, και συγκεκριμένα να μυρίζει όζον λίγα μέτρα μέσα από την είσοδο της Σπηλιάς, και μάλιστα μόνο σ' εκείνον που εξέρχεται.

 

«Η οσμή του όζοντος εντοπίζεται σχεδόν σε μια ευθεία γραμμή, ακριβώς στα όρια της Σπηλιάς με τον έξω κόσμο, και δε διαχέεται ούτε καν μισό μέτρο! (...) Είναι αδύνατον να μυρίσεις το όζον μπαίνοντας, αλλά αν κάνεις έστω κι ένα μέτρο προς τα μέσα, και μετά κάνεις μεταβολή και βγεις, τότε το μυρίζεις!» (αυ. σ. 317) «...το φαινόμενο ισχύει πάντα, κάθε φορά και για όλους...» (αυ. σ. 318)

«Ήταν φυσικό, λοιπόν, να αποδώσουμε αρχικά αυτή την οσμή του όζοντος σε κάποια υπόγεια μηχανήματα στην κλειστή στοά [Ια], μιας και το σημείο όπου μυρίζει κανείς το όζον συμπίπτει με το άκρο της Σήραγγας Ι, όπου υπάρχουν τα ανοίγματα από τα σίδερα του προτεταμένου μπετόν...» (αυ. σ. 316)

 

Όπως είπαμε, δεν υπάρχει καμία αφανής σήραγγα στην περιοχή, επομένως δεν υπάρχουν και μηχανήματα. Όμως, ένα χαρακτηριστικό σημάδι ύπαρξης ενός παράξενου τόπου είναι τα φαινόμενα του στατικού ηλεκτρισμού, «σαν να δουλεύουν εκεί κοντά μηχανές υψηλής τάσης», με μυρωδιά όζοντος:

 

«Ως προς το τελευταίο χαρακτηριστικό, αν πάτε ποτέ στη Σπηλιά της Πεντέλης, βγαίνοντας από μέσα, οσμιστείτε την ατμόσφαιρα στην είσοδο...» (Αινίγματα σε Γκρίζο φόντο, Γ. Μπαλάνος, υποσ. σ. 133)

 

Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι για κάποιους αυτό είναι όντως ένα σταθερό φαινόμενο. Δε σημαίνει όμως πως είναι και για όλους. Εγώ, λόγου χάριν, ουδέποτε έχω μυρίσει όζον εκεί − αλλά μπορεί να μην είμαι και ο πλέον αρμόδιος για να εκφέρω γνώμη, αφού έχω περάσει μια νύχτα στο επίκεντρο καταιγίδας, μέσα στο παράσπιτο των Αγίων Ασωμάτων, και δε μου μύρισε τίποτε παρά τις αμέτρητες εκκενώσεις, μέχρι που ένας κεραυνός έπεσε δίπλα μου (ή και πάνω μου, δεν ξέρω). Όμως, και πάλι, η πρώτη μου εντύπωση ήταν «καμένη πέτρα» και όχι όζον. Επιπλέον, ο προσωπικός μου ανιχνευτής όζοντος, δηλαδή η Μ.Μ. που έχει έντονη ευαισθησία στην οσμή του (και απέχθεια), ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε στη Σπηλιά. Από την άλλη μεριά, έτυχε να γνωρίσω κάποιους που με διαβεβαίωσαν ότι σχεδόν κάθε φορά πράγματι μυρίζουν κάτι στην είσοδο της Σπηλιάς, χωρίς όμως να ξέρουν αν είναι όζον ή μόνο το θυμίζει.

Ως γνωστόν η αύξηση του όζοντος κοντά στο έδαφος της Αττικής λογίζεται ως ατμοσφαιρικός ρύπος και παρατηρείται κυρίως στην περιφέρεια του "νέφους". Ζώντας μέσα στο νέφος, τι όζον να μυρίζουμε; Αν, λοιπόν, η Σπηλιά έχει φυσιολογικές τιμές όζοντος, βγαίνοντας από αυτή η όσφρηση μπορεί να συλλαμβάνει για λίγο την οσμή, στην οποία έχει πρόσκαιρα απευαισθητοποιηθεί.

Αυτά, εφόσον πρόκειται για αντικειμενικό μετρήσιμο φαινόμενο, διότι όπως υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν ή ακούν πράγματα που οι περισσότεροι αδυνατούν να αντιληφθούν, προφανώς συμβαίνει κάτι ανάλογο και με την όσφρηση.

Το μόνο που μπορώ να επισημάνω είναι ότι το υποδειχθέν σημείο έχει πράγματι μια ιδιαιτερότητα: βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ του κορεσμένου από υγρασία αέρα της Σπηλιάς και του εξωτερικού αέρα. Έπειτα από τόσες επισκέψεις, εκεί έχω μυρίσει διάφορες οσμές, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την καύση ποικίλων αντικειμένων σε φωτιές εκδρομέων στο βάθος της Σπηλιάς. Διότι, η είσοδος βρίσκεται ψηλά, κοντά στην οροφή, και λόγω διαφορετικών θερμοκρασιών και πιέσεων μεταξύ του αέρα της Σπηλιάς και του εξωτερικού χώρου, συχνά παγιδεύεται στρώμα αέρα εν είδει λεπτής ταινίας στο ύψος που μας ενδιαφέρει και μένει εκεί για πολλές ώρες. Όταν υπάρχει καπνός, τα ακριβή του όρια είναι ορατά.

Αν προεκταθεί το επίπεδο που ορίζει ο καπνός φτάνει μέχρι την είσοδο, ακριβώς στο σημείο που λέει ο Μπαλάνος. Εκεί είναι δύσκολο να φανεί λόγω του φωτισμένου φόντου. Γι' αυτό τραβήχτηκε έτσι η φωτογραφία, ώστε το στρώμα του καπνού να έχει πίσω του το σκοτεινό μέρος της Σπηλιάς.

Αυτό συμβαίνει όποτε ο αέρας έξω από τη Σπηλιά είναι πολύ θερμότερος από εκείνον μέσα της. Τότε ο θερμός καπνός ανεβαίνει (κι εντωμεταξύ ψύχεται) μέχρι το σημείο που συναντάει θερμότερο στρώμα, που όμως είναι ψυχρότερο και πυκνότερο του έξω χώρου. Κάτι ανάλογο δηλαδή με τη θερμοκρασιακή αναστροφή στο λεκανοπέδιο που κρατάει το νέφος των ρύπων σε ένα ορισμένο ύψος.

Το ίδιο αποτέλεσμα παρατηρείται αν κάποιος απλώς καπνίσει ένα τσιγάρο στη Σπηλιά ή έχει βάλει λίγο παραπάνω άρωμα. Όποια δηλαδή οσμή υπάρχει μέσα στη Σπηλιά, συχνά οδηγείται στο επίμαχο σημείο και μένει εκεί στάσιμη. Τώρα, όσον αφορά το ότι μόνο ο εξερχόμενος συλλαμβάνει τη μυρωδιά, τι να πω; Ίσως να οφείλεται στο ανηφορικό της εξόδου και στο συνοδευτικό λαχάνιασμα. Δεν ξέρω αν κάποιος από αυτούς που μπορούν να μυρίσουν το όζον έχει δοκιμάσει να κατηφορίσει πολύ αργά, πόντο-πόντο, ώστε να μην τύχει να προσπεράσει το πάχους λίγων εκατοστών στρώμα εκπνέοντας.[56]

Ακόμη, λοιπόν, κι αν όντως υπάρχει συσσώρευση όζοντος σ' αυτό το λεπτό στρώμα αέρα, σίγουρα δεν προέρχεται από κρυμμένα μηχανήματα αλλά από φυσικά αίτια.

[προσθήκη] Μια αιτία για τους ήχους που κάποιοι ακούν στη Σπηλιά, και θυμίζουν σαφώς μηχάνημα που λειτουργεί κάπου μακριά, είναι οι λεγόμενες εμβοές. Αν και υποφέρω από μια ήπια μονόπλευρη κατάσταση τουλάχιστον εδώ και 25 χρόνια, παιδεύτηκα πολύ μέχρι να πειστώ πως ο ρυθμικός βόμβος ήταν μόνο μέσα στο κεφάλι μου. Ακόμη κι αν υποθέσουμε πως ο ήχος που ακούω είναι αντικειμενικός, επειδή τυγχάνει να αντιλαμβάνομαι υπόηχους, πρέπει να δεχτούμε ότι ακούω ήχο που διατρέχει ολόκληρο τον πλανήτη, αφού δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένο τόπο. Απλώς, για να γίνει αισθητός πρέπει να βρίσκομαι σε περιβάλλον με ησυχία, όπως της Σπηλιάς λόγου χάρη. Ώστε, έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει εντοπισμός.

 

ΠΟΙΟΙ "ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟ"

Θυμάμαι (ομολογώ με νοσταλγία) τα πρώτα δυόμισι χρόνια των επισκέψεών μου. Τότε που υπήρχε η μαγεία, που όλα ήταν παράξενα και ανεξήγητα, που μόνη η απόφαση για νέα επίσκεψη ήταν ικανή να μου "αλλάζει τη συχνότητα", αφού έπρεπε ν' αποδεχτώ το ενδεχόμενο να μη γυρίσω πίσω.[57] Τα πάντα, μια μετακινημένη πετρούλα, ένας λεκές από λάδι, το κρώξιμο ενός κορακιού, η πτώση ενός χαλικιού, ένα κομμάτι σύρμα, ένα σκάσιμο του εδάφους, μια απροσδόκητη ριπή του ανέμου, ο παραμικρός ήχος, κρίνονταν τουλάχιστον άξια αναφοράς, αν δεν αντιμετωπίζονταν με φόβο και τρόμο![58] Επομένως, ο βαθμός ασχετοσύνης είναι ευθέως ανάλογος προς την ένταση του αλλόκοσμου αισθήματος. Και αν ο άνθρωπος οφείλει να επιζητεί αυτό το αίσθημα και να το χρησιμοποιεί ως εξελικτική κινητήρια δύναμη, δε σημαίνει ότι πρέπει να παραμένει αστοιχείωτος. Γιατί όντως τα πάντα έχουν το νόημά τους, όμως αυτό καθεαυτό και όχι σύμφωνα με τις προσδοκίες μας.

Ήταν τέτοιο το κλίμα, ώστε όταν παρατήρησα πως έξω από τη σπηλιά του Πάνα στην Πάρνηθα φυτρώνουν δύο από τα χαρακτηριστικά φυτά του λατομείου της Σπηλιάς, προβληματίστηκα σφόδρα μήπως δεν είναι απλή σύμπτωση. Αριστερά Sternbergia lutea (αγριολαλές), δεξιά Euphorbia characias (φλόμος). Κι αυτό επειδή ο κατεξοχήν πεντελικός πληθυσμός των αγριολαλέδων υπάρχει έξω από τη Σπηλιά, ενώ φλόμους δεν έχω καν δει σε άλλη τοποθεσία της  Πεντέλης.

Και εγείρεται το ερώτημα: πώς μπορεί κάποιος να παραμερίζει κατά βούληση το κοσμοείδωλό του και να βλέπει τα πάντα σαν να μην τα έχει ξαναδεί; Φαντάζομαι, με τον ίδιο τρόπο που καλούμαστε να γίνουμε «φρόνιμοι ως οι όφεις και ακέραιοι ως αι περιστεραί» (Ματθ. ι΄ 16). Με τη σύνθεση των αντιθέτων δηλαδή (βλ. περί μαντάλα στο κεφ. Σιβυλλικά λαξεύματα), με την ολοκλήρωση: κάτι που είναι ασύλληπτα δύσκολο να επιτευχθεί, αφού δεν έχει να κάνει με προβολές αλλά με το πραγματικό, το ουσιαστικό, το real thing.

Όταν όλη μας η προσπάθεια κατευθύνεται προς τα έξω, δεν είναι δύσκολο από απλοί χιμαιροκυνηγοί να μεταπέσουμε σε ακυβέρνητους φαντασιοκόπους. Και είναι να μην ξεφύγει το πράγμα από την αρχή, γιατί μετά δε συμμαζεύεται. Πάνω στο ένα αβάσιμο στηρίζεται το επόμενο.

Δε θυμάμαι πια −ίσως και να μην τον ήξερα ποτέ− ποιος πρωτοξεκίνησε το ζήτημα της λατύπης και των προϊόντων εκσκαφής που αφαιρέθηκαν τη διετία 1977-79 από τη Σπηλιά, και το οκτάμηνο Ιούλιος '82 - Μάρτιος '83 από τις σήραγγες. Πάντως, ο Θ. Βέμπος έγραψε:

 

«Υπάρχουν και άλλα αινίγματα, όπως για παράδειγμα πού πήγαν οι εκατοντάδες τόνοι μαρμάρου που εξορύχθηκαν σε όλα αυτά τα χρόνια από τη σπηλιά και τις σήραγγες; Κανένα λιθοτριβείο της περιοχής δεν ανέλαβε την επεξεργασία τους ή την αποκομιδή τους».[59] (Θ. Βέμπος, Μάκης Νοδάρος, Το Αίνιγμα της Πεντέλης, μια ιστορία χωρίς τέλος..., Ανεξήγητο plus, τ.  64, σ. 87, Οκτώβριος 1990)

 

Ξαφνικά, όλοι οι ενασχολούμενοι με το αίνιγμα των έργων "ήξεραν" ότι τα προϊόντα της εκσκαφής είχαν μυστηριωδώς εξαφανιστεί. Έτσι, τροποποιήθηκε η παλαιότερη βεβαιότητα (δικαιολογημένη εκ πρώτης όψεως) πως η Σπηλιά είχε μπαζωθεί για να αποκλειστούν οι υποτιθέμενες υπόγειες δίοδοι.[60]

 

«...ο στρατός σαφώς μπάζωσε τη σπηλιά με μπολντόζες [sic]». (Μιχάλης Μανιάτης, ΣΚΑΪ, «Νύχτα...» Α΄ μέρος, 21/2/97, επανάληψη 21/3/97)

 

Την επόμενη βδομάδα ο Π. Παπάς («φυσικός, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστήμων άνθρωπος») διόρθωσε λέγοντας ότι, αντιθέτως, έχουν πάρει μπάζα, αλλά υποστήριξε πως ήταν ραδιενεργά, τα οποία μάλιστα φέρεται να φορτώθηκαν στη Νέα Μάκρη με προορισμό την Αμερική. Κάλεσε εισαγγελέα (ρητορικά) να επέμβει για την κλοπή του πολύτιμου πετρώματος! (ΣΚΑΪ, «Νύχτα...», Μ. Μανιάτης, Β΄ μέρος,  28/2/97)

Ο ίδιος καθηγητής, 7 χρόνια μετά, μέτρησε τη ραδιενέργεια, που ενώ λιγοστεύει όσο προχωράς βαθύτερα στο εσωτερικό της Σπηλιάς, αυξάνεται από την είσοδο για την υπόγεια πηγή και κάτω, με μεγαλύτερη τιμή (10πλάσια μεν αλλά εντός φυσικών ορίων) στην κατολίσθηση. Αυτή τη φορά συνδύασε παλιές και νέες θεωρίες: πήραν μεν τα μπάζα που γύρευαν, αλλά κι έσπρωξαν άλλα μπάζα με μηχάνημα (εννοούσε την κατολίσθηση) για να καλύψουν τη ραδιενεργό πηγή. Ανέφερε τη μεταλλική κατασκευή από πάνω (εννοούσε το σπαστηροτριβείο Περράκη), όπου "μυστηριώδη" φορτηγά κουβαλούσαν μπάζα, υπονοώντας πιθανό σταθμό πρώτης επεξεργασίας του πετρώματος. Ως επιστήμων που δια του πειράματος τεκμηριώνει τη θεωρία, κατηφόρισε στη Σπηλιά με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο, για να αποδείξει (το αυταπόδεικτο) πως ήταν εφικτό να μπουν οχήματα και να πάρουν μπάζα!

Στην ίδια εκπομπή ο Γ. Ποδότας διευκρίνισε ότι τα μπάζα ήταν 50.000 τόνοι. Ο Ι. Φουράκης πλειοδοτώντας, αποκάλυψε ότι τα μπάζα δεν έφυγαν με πλοία απ' τη βάση της Νέας Μάκρης, αλλά ο Σαραντόπουλος [61] τα μετέφερε με φορτηγά στο Ελληνικό κι από εκεί έφυγαν αεροπορικώς γι' Αμερική! Ο Ί. Πανίδης εξανέστη που μας πήραν το φυσικό μας πλούτο. Ο δε Π. Χριστοδουλάκης, ως οικολόγος, είπε θεωρίες για ενταφιασμό στη Σπηλιά κλοφέν ή ραδιενεργού υλικού. (Extra 3, Σ. Καρατζαφέρης, Ασυμβίβαστα,  20/3/04)

Σε άλλο κανάλι, ο Παπάς αποκάλυψε με ακρίβεια ότι: «45 χιλιάδες τόνοι μπάζων, υλικό πάρα πολύ πολύτιμο, μεταφέρθηκε πάρα πολύ μακριά. Να μας πουν, ποιοι πλούτισαν;» ενώ ο Ι. Φουράκης διευκρίνισε γιατί οι Αμερικανοί χρειάζονταν το υλικό: «Με μίγμα της λατύπης τελειοποίησαν τις οπτικές ίνες».[62] (ALTER, Χωρίς Μοντάζ, 5/6/04 και Οι πύλες του ανεξήγητου, 10/2/07, Κ. Χαρδαβέλας)[63]

Τα μπάζα στο βάθος, επαναλαμβάνω, δεν εναποτέθηκαν, ήταν έγκλειστα μεταξύ μαρμάρου και σχιστόλιθου, και κατέρρευσαν όταν κατά τη διεύρυνση της Σπηλιάς αφαίρεσαν σχεδόν όλο το μάρμαρο στο σημείο εκείνο. Όμως παραμένει διαχρονικό το ερώτημα τι απέγινε το υλικό που αφαιρέθηκε:

 

«Με τα έργα −το σκάψιμο της ίδιας της Σπηλιάς και το άνοιγμα των τεχνητών σηράγγων− θα πρέπει να βγήκαν ακόμη πιο μεγάλες ποσότητες λατύπης. Περιέργως, αυτή η λατύπη δε φαινόταν πουθενά − ήταν σαν να άνοιγε η γη και να την κατάπινε!» (Πέρα από το Αίνιγμα της Πεντέλης, σ. 338-9)

 

Η αρχαία λατύπη και τα μπάζα απ' την εκσκαφή της Σπηλιάς απομακρύνθηκαν μεν, αλλά δεν πήγαν και τόσο μακριά: βρίσκονται στο λατομείο δυτικά της παλαιάς κεντρικής πύλης της περίφραξης (λ10 κατά το τοπογραφικό διάγραμμα Κορρέ), [64] δίπλα δηλαδή στο "Σπίτι των Νάνων".[65]

   

Αριστερά, σε πρώτο πλάνο τα μπάζα από τη Σπηλιά, όπως ήταν 6 μήνες μετά το τελευταίο φορτίο που ρίχτηκε εκεί. Στη μέση, 11 μήνες αργότερα. Η άμεση εγκατάσταση βλάστησης αποδεικνύει ότι τα μπάζα προέρχονται από τα έργα της Σπηλιάς, αλλιώς η πρώτη φωτο έπρεπε να έχει άφθονα φυτά αφού το λατομείο είχε κλείσει 2,5 χρόνια νωρίτερα. Δεξιά, προσθέστε 25 χρόνια ακόμη.

Τα δε μπάζα απ' τα τούνελ ΙΙΙ και ΙΙ ρίχτηκαν στον κατευθείαν μπροστά τους γκρεμό (γι' αυτό κατέστρεψαν την περίφραξη στο σημείο αυτό), και βρίσκονται εν μέρει στο ανατολικό πέρας του λατομείου Μπάνου (λ12 κατά το τοπογραφικό διάγραμμα Κορρέ) κι εν μέρει καλύπτουν το άσκαφο διαχωριστικό τμήμα μεταξύ αυτού και των παλαιότερων προς ανατολάς λατομείων. Υπενθυμίζω πως ήμουν μπροστά κι έβλεπα πού τα έριχναν, αλλιώς θα ήταν δύσκολο να εντοπιστούν εκ των υστέρων, αφού δεν απετέλεσαν παρά "σταγόνα στον ωκεανό" της σαβούρας των λατομείων.

Αριστερά, το λατομείο Μπάνου όπως ήταν πριν από τη φάση διάνοιξης των σηράγγων (με το βέλος δείχνεται ο άνθρωπος μέσα στην έλλειψη για να υπάρχει συγκριτικό μέγεθος). Δεξιά, τα μπάζα από τη σήραγγα ΙΙΙ έχουν ριχτεί. Για την ταύτιση των απόψεων έχω κλείσει σε ελλείψεις κοινά αναγνωρίσιμα σημεία.

Με τα βέλη επισημαίνονται τα καλυμμένα με μπετόν μέτωπα πάνω από τα στόμια των σηράγγων. Ο σωρός των μπάζων προήλθε από τη σήραγγα ΙΙ.

Τα μπάζα των προηγούμενων φωτογραφιών από άλλη οπτική γωνία. Με τα κόκκινα βέλη τα μπάζα της ΙΙΙ, και με τα κίτρινα της ΙΙ.

Όσο για τα μπάζα της Ι είπαμε ότι χρησιμοποιήθηκαν για την πλήρωση του κενού μεταξύ νέου δρόμου και ανώτερου επίπεδου του ταφροειδούς λατομείου (Λ2 κατά το τοπογραφικό διάγραμμα Κορρέ), ώστε να κατασκευαστεί ράμπα προσπέλασης προς το ΒΔ στόμιο της στοάς του φρέατος αερισμού (ενώ λίγα ρίχτηκαν βόρεια του δρόμου που οδηγούσε στην μπούκα της).

Στην αεροφωτογραφία όλες οι παραπάνω αποθέσεις και τα σημεία από όπου προήλθε το υλικό.

 

ΑΛΛΑ ΜΠΑΖΑ

Τα δοσμένα πλαίσια σκέψης επιβάλλονται στις πληροφορίες που λαμβάνουμε και διαμορφώνουν την αντίληψή μας. Αφού κανείς ενδιαφερόμενος δεν είδε πού έριχναν τα προϊόντα της εκσκαφής («'Αρα, τα πήραν, ποιος ξέρει γιατί»!), πρόσεξαν άλλα μπάζα σε επίμαχα σημεία:

 

«Οι είσοδοι των δύο άλλων στοών. Η μία, δεξιά, είναι φραγμένη από τα χώματα που έριξαν για να απογοητεύσουν τους περίεργους». (Β. Λαμπρόπουλος, Πεντέλη: το μυστήριο της σπηλιάς Νταβέλη, ΕΒΔΟΜΗ, 9 Αυγούστου 1987, λεζάντα σ. 38)

 

Τα χώματα δεν τα έριξε κανείς επί τούτου. Όταν σταμάτησαν τα έργα, οι του Περράκη άρχισαν να ρίχνουν τα παραπροϊόντα του τριβείου και πάνω από τα τούνελ, επειδή ήταν κοντά στις εγκαταστάσεις τους και τους βόλευε.

Για την ακρίβεια, όπως φαίνεται και στη φωτο, ήταν το κοντινότερο σημείο. Το χώμα που σώριαζαν οι μεταφορικές ταινίες αδειαζόταν από φορτηγά εκεί που δείχνει το βέλος, ακριβώς πάνω από τη σήραγγα ΙΙ. Σε πρώτο πλάνο διακρίνονται και τα ίχνη του ελαστικοφόρου αρθρωτού φορτωτή της επόμενης φωτο.

Τέτοια σημεία τριγύρω είναι πολλά και τα χρησιμοποίησαν όλα.[66] Έτυχε, όμως, το συγκεκριμένο να είναι στην κοίτη των νερών που κατεβαίνουν από την πλαγιά. Έτσι, έπειτα από κάθε βροχή παρασύρονται χώματα και πέφτουν στα τούνελ. Η σήραγγα ΙΙ έχει ήδη θαφτεί σε όλο της το μήκος μέχρι την οροφή, και τα νερά μπαζώνουν σιγά-σιγά και την ΙΙΙ.[67]

 

Αριστερά, δύο στιγμιότυπα από την ταφή της ΙΙ, που απέχουν μόνο 4 μήνες. Δεξιά, σχεδόν δυόμισι χρόνια αργότερα.

 

Αριστερά, δύο στιγμιότυπα από το μπάζωμα της ΙΙΙ, που απέχουν μία δεκαετία. Δεξιά, με διαφορά μιας δωδεκαετίας, δύο φάσεις από την κατάληξη, που δείχνουν ότι το ραγδαίο μπάζωμα της σήραγγας έχει σταματήσει.

Καμιά πρόθεση λοιπόν «να απογοητευτούν οι περίεργοι», απλή αδυναμία κατανόησης εκείνου που βλέπουν τα μάτια μας. Διότι κανονικά, έπρεπε να δουν άλλη μια αβλεψία εκείνων που σχεδίασαν τα έργα. Ακόμη κι αν ο Περράκης δεν έριχνε το χώμα από πάνω, πάλι τα νερά θα έφερναν υλικά από ψηλότερα. Βάζοντας λοιπόν εκεί τις σήραγγες δημιούργησαν και την ανάγκη για έργα εκτροπής των νερών. Ο δε όγκος της λάσπης που συγκεντρώθηκε αρχικά μπορεί να υπολογιστεί, αν προσέξουμε τις λυγισμένες χοντρές μπετόβεργες που στήριζαν το προστατευτικό πλέγμα πάνω από τη σήραγγα ΙΙ.

Το πλέγμα υποχώρησε την Πρωτοχρονιά του 1986.

Πέρα όμως από το αν αυτά τα μπάζα ρίχτηκαν με τη μία ή την άλλη πρόθεση, αποτελούν και τα ίδια "μυστήριο". Γνωστός ερευνητής προ ετών αναρωτιόταν γιατί ο σωρός μπροστά στις σήραγγες άλλοτε έχει επιφάνεια από χαλίκια και άλλοτε από «άμμο»! Αν του πει κανείς ότι εξαρτάται από την ορμή που ρέουν τα λασπόνερα, δηλαδή όποτε η βροχή είναι μικρής έντασης προλαβαίνει και καθιζάνει το χώμα γεμίζοντας τα διάκενα ανάμεσα στα χαλίκια και όποτε είναι καταρρακτώδης ξεπλένει το χώμα, παρασέρνει τα μικρά χαλίκια κι αφήνει τα μεγαλύτερα, μήπως πρόκειται να τον διαφωτίσει; Αλλά για όσους διατηρούν ακόμη ορισμένα από τα "τετρακόσια" τους, να προσθέσω ότι το ορμητικό νερό αποθέτει τα βαρύτερα στοιχεία στην περιοχή της μπούκας και όσο απλώνεται ηρεμώντας μέσα στη σήραγγα μεταφέρει τα λεπτότερα, μέχρι που στο βάθος αφήνει πραγματική πούδρα. (Το ίδιο συμβαίνει και απέξω, όμως ο άνεμος παρασέρνει το λεπτόκοκκο χώμα).

'Αλλοι πάλι αναρωτιούνται [68] γιατί τα νερά πέφτοντας μπροστά στη σήραγγα ΙΙ δεν ακολουθούν τη βαρύτητα, αλλά στρίβουν δεξιά για να χυθούν μέσα στη σήραγγα ΙΙΙ. Διαβλέπουν «νοημοσύνη» του βουνού, που προσπαθεί να εξαφανίσει τα έργα των ανθρώπων. Είναι βέβαια αλήθεια πως η φύση "απεχθάνεται" τα κενά, όμως η διαδικασία εξαρτάται από τυχαίους παράγοντες. Όσοι έχουν παρακολουθήσει τη ροή του υλικού προς την ΙΙΙ,[69] θα έχουν διαπιστώσει ότι τα τελευταία χρόνια έχει ανακοπεί. Τι έγινε; Το βουνό άλλαξε γνώμη;

Πάλι το φαινόμενο ρυθμίζεται από την ένταση της βροχής σε συνδυασμό με το ύψος των φερτών υλικών μπροστά στη σήραγγα ΙΙΙ. Όταν ψιλοβρέχει, τα νερά πέφτοντας ακριβώς στη ρίζα του τσιμέντου πάνω από το στόμιο της ΙΙ σκάβουν μικρή παράλληλη τάφρο, το ανάχωμα της οποίας εμποδίζει την κατευθείαν ροή και το υλικό οδηγείται προς το άνω μέρος του σωρού που φράζει τη σήραγγα ΙΙΙ. Όταν όμως το τόξο του καταρράκτη είναι λίγο μεγαλύτερο (όπως γίνεται τις περισσότερες φορές), τα νερά υπερβαίνουν την τάφρο και όσο και να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία, η νέα στροφή προς τα δεξιά θα πρέπει να ανηφορίσει για να χυθεί το υλικό μέσα στη σήραγγα ΙΙΙ. Για να συνεχιστεί πια το γέμισμα της ΙΙΙ πρέπει να ταιριάξουν μια σειρά παραγόντων, και η συγκυρία αυτή μπορεί να συμβεί σε λίγους μήνες ή σε αρκετές δεκαετίες. (Εκτός βέβαια, αν πάει κάποιος μ' ένα τσαπί και διευθετήσει το θέμα). Προς το παρόν, η σήραγγα ΙΙΙ δέχεται μόνο τα λίγα νερά που πέφτουν από το δικό της μέτωπο, δηλαδή τα εκτός κοίτης.

Στην ένθετη βλέπουμε πώς τα νερά κατευθύνονταν προς τη σήραγγα ΙΙΙ (σ' αυτό βοηθούσε το γεγονός ότι η ΙΙ δεν είχε ακόμη γεμίσει εσωτερικά). 20 χρόνια μετά η πορεία των νερών ακολουθεί σχεδόν κάθετη πορεία.

Η αεροφωτογραφία συνοψίζει διαφωτιστικά όλα τα παραπάνω. (Βλ. εδώ το πώς δημιουργήθηκε η αμφιθεατρική διάβρωση ακριβώς δίπλα στην κοίτη).

 

ΒΑΣΗ Ή ΠΕΙΡΑΜΑ;

Με αυτά και με άλλα, έτσι καλλιεργήθηκε και συντηρήθηκε το μυστήριο. Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται στα της Πεντέλης· από την πολιτική ως το ποδόσφαιρο κι από τον κινηματογράφο ως τη διεθνή τρομοκρατία έχουμε τα ίδια. Από την ώρα που το νοήμον κοινό δε δέχεται ως εξήγηση το λάθος, την ανεπάρκεια, την ασχετοσύνη του "ειδικού", υποψιάζεται άλλα πράγματα: αναζητεί δόλια κίνητρα, μηχανορραφίες, μυστικές υπηρεσίες, "μασονίες". Υπάρχει λοιπόν ένας αριθμός ερευνητών (εντελώς συμπτωματικά οι περισσότεροι εμφανίστηκαν "απότρυγα") που θεωρητικολογούν εμβριθώς, ενώ η σχέση τους με την Πεντέλη δε διαφέρει σε τίποτε από εκείνη οποιουδήποτε απλού (και ανίδεου) επισκέπτη. Μεταξύ τους βρίσκονται κάποιοι που δε διστάζουν να ψευδολογήσουν, διαπιστώνοντας πως υπάρχει πεδίο προσπορισμού. 'Αλλοι πάλι, κατάφωρα ψυχοπαθείς, έχουν τη συμπάθεια και την κατανόησή μας, αλλά το δυστύχημα είναι ότι μεγάλο μέρος των ακροατών τους είναι τρισχειρότεροι.[70]

Με όλους αυτούς και όσους πιστεύουν (ή, έστω, δεν απορρίπτουν) τις τερατολογίες και τα φαντασιοκοπήματά τους, τι μπορεί να κάνει κανείς; Ν' ανοίξει διάλογο και να φέρει τα επιχειρήματά του; Τότε θα είναι δυο φορές ανεδαφικός. Ευτυχώς υπάρχουν και άλλοι, καταρχήν καλόπιστοι, που προσπαθούν να βγάλουν άκρη − για λογαριασμό τους πρώτα. Διαθέτουν αρκετή λογική και γνώσεις, ώστε υπό το φως νέων πληροφοριών να είναι ικανοί να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους (δηλαδή, πράγμα απίθανο αλλά όχι αδύνατο). Παράδειγμα ο φίλος Γιάννης Τριανταφύλλης (γνωστός ως johnniebegood), που στις αρχές Δεκεμβρίου 2005 "ανέβασε" στο διαδίκτυο [71] την ευφάνταστη πλην παντελώς αστήρικτη θεωρία του. Σε αντίθεση με τους περισσότερους, η πρότασή του βασίζεται σε επιτόπια χειροπιαστά στοιχεία στη διάθεση του καθενός [όχι πια!]. Κι όμως! Ο πυρήνας της υπόθεσής του είναι τελείως ανυπόστατος. Μπορεί οι παρατηρήσεις του να είναι ακριβείς, αλλά η ερμηνεία τους εσφαλμένη. Έχοντας κατά νου τα όσα έχουν γραφτεί (κυρίως από τον Μπαλάνο) προσπάθησε με μια κίνηση να καλύψει όλα τα επιμέρους ερωτήματα με μια συνεκτική ερμηνεία.

Πρέπει να υπογραμμιστεί πως η πρώτη του επίσκεψη στη Σπηλιά έγινε στις 30/4/04 (όπως ο ίδιος μας πληροφορεί), γεγονός καθοριστικό. Εν κατακλείδι, υποστηρίζει ότι

 

«...τα έργα ΔΕΝ ήταν στρατιωτικά με την έννοια της βάσης, αλλά επρόκειτο για κάποιο πείραμα (...), και ολοκληρώθηκαν!»

(http://www.johnniebegood.gr/book/prologos.htm)

 

Είναι πεπεισμένος ότι τα έργα δεν ήταν σχεδιασμένα να προχωρήσουν περαιτέρω, και τούτο επειδή σκοπός εκείνων που τα παρήγγειλαν ήταν να χρησιμοποιήσουν κάποια προϋπάρχουσα βαρυτική ανωμαλία στην περιοχή της Σπηλιάς και να πειραματιστούν με αυτή.

(βλ. http://www.johnniebegood.gr/book/hutchison_gate.htm).

 

«Προσπάθησαν να διευρύνουν και να χρησιμοποιήσουν κάποια Φυσική διαστατική πύλη».

(http://www.johnniebegood.gr/book/epilogos.htm)

 

Υποτίθεται ότι το έκαναν με ειδικό συνδυασμό υψίσυχνων ραδιοκυμάτων, γεννητριών Van de Graff και πηνίων Τέσλα, που έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η μοριακή συνοχή της στερεής ύλης και αυτή να γίνεται πρόσκαιρα πλαστική (φαινόμενο Hutchison)

(βλ. http://www.johnniebegood.gr/book/peirama.htm, http://www.johnniebegood.gr/book/hutchison.htm),

ενώ ακολουθούν φαινόμενα μετεωρισμού αντικειμένων.[72]

Ακρογωνιαίος αποδεικτικός λίθος της θεωρίας του στάθηκε η στρέβλωση μιας σιδερένιας δοκού. Πρόκειται για το αριστερό τμήμα του τόξου Α6 των χαλύβδινων πλαισίων της σήραγγας ΙΙΙ

(βλ. http://www.johnniebegood.gr/book/dexitoynel.htm).

Η περίφημη δοκός Α6 (απλή διατομή μορφοχάλυβα τύπου Η).

Όμως, το ότι η ζημιά απλώς συνέβη κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη διάνοιξη της σήραγγας αποδεικνύεται από το εξής: κατά την εφαρμογή της μηχανικής ενέργειας που προκάλεσε την παραμόρφωση, η δοκός αποκολλήθηκε μερικά από την τετράγωνη πλάκα σύνδεσης που την ενώνει μετωπικά με την αντίστοιχη πλάκα της βάσης της· το σημείο της αποκόλλησης και η απόκλιση των δύο πλακών (η δοκός τις τράβηξε πριν σπάσει η κόλληση) συμφωνούν με τη φορά υποχώρησης της δοκού. Για να αντιμετωπίσουν το γεγονός παρέμβαλαν  και συγκόλλησαν κομμάτι μπετόβεργας, γεμίζοντας το κενό μεταξύ δοκού και πλάκας. Αν το μέταλλο είχε καταστεί προσωρινά πλαστικό, απλώς θα είχε επιμηκυνθεί λεπταίνοντας, χωρίς να συμπαρασύρει τις πλάκες ούτε να θραύσει τη συγκόλληση.

Το βέλος δείχνει το γέμισμα με την μπετόβεργα.

Όπως φάνηκε, ύστερα από την αφαίρεση της υποστήριξης, η συγκόλληση ήταν απείραχτη μόνο στο πίσω μέρος. Το βέλος δείχνει το τμήμα που έσπασε το 2011, γι' αυτό και η διαφορά χρωματισμού (έλλειψη οξείδωσης). Έτσι, αντίθετα με τις διακρινόμενες παρακείμενες βάσεις, οι βίδες κράτησαν και η δοκός Α6 απλώς αποκολλήθηκε από την πλάκα της.

Επειδή η δοκός της βάσης της Α6 και οι δύο παρακείμενές της αντίστοιχες δοκοί φαίνεται πως έχουν κοπεί με οξυγόνο στο ύψος που μόλις εξέχει από το τσιμεντένιο τοιχίο και έχουν ξανακολληθεί, αρχικά υπέθεσα ότι και οι τρεις είχαν πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά (π.χ. κατά τις μανούβρες μηχανήματος), κι αναγκάστηκαν να κάνουν αυτή την επέμβαση.

 

Αριστερά, οι τρεις συγκολλημένες βάσεις των πλαισίων. Δεξιά, κοντινό στη συγκόλληση της βάσης του πλαισίου Α6.

Όμως, με μια ματιά στη σήραγγα Ι είδα αμέσως πως οι εκατέρωθεν βάσεις των τόξων 10 και 11 (μετρώντας από την είσοδο, γιατί τα διακριτικά τους δε διαβάζονται πια), όπως κι άλλες 6 βάσεις (Γ9, Γ8, Γ7, Γ1, κι εκατέρωθεν του πλαισίου Α20-Γ20) αποτελούνται ομοίως από δύο συγκολλημένα τμήματα. Επιστρέφοντας στη σήραγγα ΙΙΙ είδα πως η βάση Α7 (παραδιπλανή της Α6), όπως και η τέταρτη αριστερά (μετρώντας από το στόμιο) επίσης αποτελούνται από δύο κομμάτια. 'Αρα ήταν συνήθης πρακτική κι έρχονταν έτσι από την προμηθεύτρια εταιρεία, που για λόγους οικονομίας χρησιμοποίησε και ορισμένα ρετάλια (προφανώς, θα υπάρχουν κι άλλες μη μονοκόμματες βάσεις).

Η συγκολλημένη βάση Γ8 του πλαισίου της σήραγγας Ι.

Έτσι, ενώ η βάση του πλαισίου Α6 και οι διπλανές της απλώς έτυχε να ανήκουν στις τσονταρισμένες, παραμένει το γεγονός ότι έκαναν επιδιόρθωση ώστε να πατήσει καλύτερα το τόξο στο πόδι του. Αν η παραμόρφωση ήταν παρενέργεια κάποιου πειράματος, σε μια σήραγγα που δεν τη χρειάζονταν πλέον, γιατί μπήκαν στον κόπο;[73]

Επειδή υπάρχουν κι άλλες δοκοί στη σήραγγα ΙΙΙ με μικρότερες ανάλογες παραμορφώσεις [74] (όλες ομοίως σε πλευρές που βλέπουν προς το βάθος), το πιθανότερο είναι ότι συνέβησαν κατά τη δεύτερη φάση (εκβάθυνση του δαπέδου της πρώτης φάσης, ώστε η σήραγγα να λάβει και το επιθυμητό ύψος). Θα έλεγα πως οι δοκοί μάλλον χτυπήθηκαν από μεγάλα θραύσματα που εκτινάχτηκαν (γι' αυτό δε φέρουν τραύματα από πρόσκρουση, αφού τα "βλήματα" ήταν μαλακότερα από το χάλυβα − και πράγματι σώζονται κάποια λευκά ίχνη από κονιορτοποιημένη πέτρα), όμως προκύπτει το ερώτημα γιατί δεν έχουν στραπατσαριστεί και λαμαρίνες, οπότε χρειάζονται νέες εικασίες, π.χ. πως όποιες τυχόν καταστράφηκαν ήταν πανεύκολο να αλλαχτούν.

Οι τρεις χτυπημένες δοκοί. Το βέλος δείχνει το λευκό ίχνος του βλήματος ακριβώς πάνω στην παραμόρφωση. Τα ανάλογα ίχνη που δε συνδυάζονται με αντίστοιχες παραμορφώσεις, προφανώς οφείλονται σε βλήματα μικρής μάζας.

Ίδια ίχνη, αλλά πιο αμυδρά, υπάρχουν και στο επίμαχο σημείο της δοκού Α6. (Προσοχή, να διακρίνονται αυτά τα ίχνη από τα πιτσιλίσματα του εκτοξευόμενου μπετόν).

Στη σήραγγα Ι, αν και έχει το διπλάσιο αριθμό πλαισίων από την ΙΙΙ, μόνο μία παραμόρφωση εντόπισα: το 40ό πλαίσιο Γ10 έχει βούλιαγμα αριστερά της κορυφής. Επαναλαμβάνω πως η μόνη της διαφορά με την ΙΙΙ ήταν η δεύτερη φάση της τελευταίας, κατά την οποία τα θραύσματα είχαν την ευχέρεια να εκτιναχτούν προς τα πλαίσια, ενώ κατά την προχώρηση του μετώπου με την κατανομή των διατρημάτων (drill pattern) ήταν ευκολότερο να ελεγχθεί η εκτόνωση κάθε ομαδικής πυροδότησης.

[προσθήκη] Όμως, ειδικά για την παραμόρφωση της δοκού Α6, τα πρόσφατα (2011) "πειρατικά" έργα απέδειξαν ότι θα μπορούσε πράγματι να οφείλεται σε κάποιο απλό "χάδι" μηχανήματος.

Το στρεβλωμένο απομεινάρι (βάση) είναι από τη σήραγγα Ι, και φέρει τα ίχνη από τη δράση του φορτωτή (Cat 955) που τραβολογούσε τις δοκούς μέχρι να κοπούν οι βίδες. Στην ένθετη βλέπουμε την εν ψυχρώ παραμόρφωση συνδετήριας πλάκας από τη σήραγγα ΙΙΙ, ενώ στη λεπτομέρεια διακρίνεται και η κομμένη βίδα.

Όπως και να 'χει, η κακοτεχνία του πλαισίου Α6 −όπως και άλλες ανάλογες και διάφορες "πατέντες"− το μόνο που αποδεικνύει είναι το τεχνικό επίπεδο της εταιρείας κατασκευής στην αντιμετώπιση απρόοπτων και τίποτε άλλο.

Επίσης, παρατήρησε πως εκτός από ξυλόσφηνες υπάρχουν και πέτρες ανάμεσα στα μεταλλικά μέρη του σκελετού ή ανάμεσα σ' αυτόν και στην οροφή.

 

«Και φυσικά [τα θραύσματα] δεν προέρχονται από εκρήξεις, αφού υπάρχουν και από την έξω πλευρά των ραγών».

(www.johnniebegood.gr/book/petres.htm)

 

Έτσι, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι πέτρες μετεωρίστηκαν κατά τη διάρκεια πειράματος με τη βαρύτητα (βλ. www.johnniebegood.gr/book/peirama.htm). Οι επισημάνσεις του είναι ορθές και τα επιχειρήματα εκ πρώτης όψεως λογικότατα. Όμως, δε θα μπορούσε να πέσει περισσότερο έξω: τις μεγαλύτερες πέτρες τις έβαλαν οι τεχνίτες (όπου το διάκενο ήταν μεγάλο και δεν επαρκούσαν οι διαθέσιμες ξύλινες σφήνες και οι τάκοι) για να πιέζουν τα πλαίσια (για την καλύτερη κατανομή των φορτίων) και τα πτυχωμένα μεταλλικά φύλλα της επένδυσης (για την προστασία των εργαζομένων από λιθοπτώσεις), ενώ τα μικρότερα θραύσματα πράγματι προέρχονται από τις εκρήξεις.

Δείτε πόση ξυλεία δαπάνησαν εδώ (σήραγγα Ι) όπου το διάκενο ήταν πραγματικά πολύ μεγάλο. Οι πέτρες ήταν άφθονες και δωρεάν.

Το γιατί τα θραύσματα βρίσκονται και από την έξω πλευρά των τόξων (υπογραμμίζω πως αυτό παρατηρείται μόνο στη σήραγγα ΙΙΙ) είναι πολύ απλό: όταν ολοκληρώθηκε η διάνοιξη στο επιθυμητό μήκος με την παράλληλη τοποθέτηση των χαλύβδινων πλαισίων της προσωρινής υποστήριξης, ακολούθησε όπως είπαμε η δεύτερη φάση όπου έγινε περαιτέρω εκβάθυνση του δαπέδου. Έτσι, αυτή τη φορά οι εκρήξεις είχαν το σκελετό μπροστά και πίσω (και όχι μόνο πίσω τους, όπως συνέβαινε κατά την πρώτη φάση), με φυσικό επακόλουθο να σφηνώνονται θραύσματα και από την άλλη πλευρά των δοκών. Για τον ίδιο λόγο υπάρχουν τόσα θραύσματα που κυριολεκτικά γεμίζουν τις διαμήκεις δοκούς τύπου U αλλά και το άνω μέρος του τοιχίου.

 

Αριστερά, το πλήθος των θραυσμάτων που καλύπτουν κάθε διαθέσιμη επιφάνεια στη σήραγγα ΙΙΙ. Δεξιά, προς σύγκριση, η απουσία θραυσμάτων στη σήραγγα Ι.

Βλέπετε, η απάντηση είναι απλούστατη, αρκεί να ξέρεις την ακριβή σειρά των γεγονότων (ή η τεχνική σου πείρα να σου επιτρέπει να "διαβάσεις" αυτό που βλέπεις, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εμφανές πως η σήραγγα ΙΙΙ δε θα μπορούσε να έχει διανοιχτεί "μια κι έξω").

Επικαλείται και άλλες παρατηρήσεις, που αφενός υποστηρίζουν (κατά τη γνώμη του) τα περί πειράματος σε τόπο με βαρυτική ανωμαλία και αφετέρου φανερώνουν την αντίδραση της Φύσης: κάποια μικρά κλαδιά του πεύκου έξω από την είσοδο της Σπηλιάς που «συστρέφονται περίεργα», δηλαδή ενάντια προς την κατεύθυνση του φωτός που κλίνει το δέντρο.

Η προσπάθεια που κάνει το πεύκο για περισσότερο ήλιο ("βοήθησαν" και κάποιοι [βλ. εδώ, σημ. 34]) του έδωσε μάλλον μοιραία κλίση σε περίπτωση έντονης χιονόπτωσης (βλ. εδώ). (Με τα βέλη η ανάλογη κλίση των ναρθήκων).

Επίσης, την προχωρημένη οξείδωση ορισμένων στοιχείων του μεταλλικού σκελετού, εν αντιθέσει με τη μη αποσύνθεση οργανικών υλικών όπως το ξύλο και το χαρτί. Τα «ασθενή» προστατευτικά πλέγματα πάνω από τις σήραγγες ΙΙΙ και ΙΙ. Την ασύμμετρη τσιμεντένια αντηρίδα για τη στοά του φρέατος αερισμού (και την κλειδωμένη −δήθεν− από μέσα πόρτα της).[75] Τα βροχόνερα και το διαφορετικό βαθμό διάβρωσης κατά τη ροή τους. Τα φερτά υλικά που γεμίζουν τις σήραγγες. Κ.λπ., κ.λπ.

Δεν έχει νόημα να διαθέσουμε και άλλο χώρο για εξαντλητικές απαντήσεις στα επιμέρους (ίσως ενδιαφέροντα από εγκυκλοπαιδική άποψη αλλά ουσιαστικά, όσον αφορά το σκοπό των έργων, ανύπαρκτα) θέματα.[76] Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υφίσταται κανένα απολύτως σκοτεινό σημείο. Ισχύει ό,τι είπαμε: οι παρατηρήσεις σωστές, οι συσχετισμοί αλματώδεις και οι ερμηνείες λαθεμένες. Να υπενθυμίσω όμως ότι από τη στιγμή που η παραπάνω θεωρία κοινοποιήθηκε ξεκίνησε νέα πορεία ανεξάρτητη από τον εμπνευστή της. Οι αποδέκτες θα παρανοήσουν και θα διαστρεβλώσουν· θα ανιχνεύσουν επιβεβαιωτικά στοιχεία της θεωρίας, ενώ φυσικά θα παραβλέπουν όσα την υπονομεύουν. Αναπόφευκτα πράγματα και συγχωρητέα. Θα μου επιτραπεί όμως η παραίνεση: σκεφτείτε ό,τι θέλετε, μην αποκλείετε εξ ορισμού τίποτε, αλλά μη βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα. Ακόμη και τα καλώς στηριγμένα ισχύουν μέχρι νεοτέρων στοιχείων.

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

 


[56] Μια οσμή που με προβλημάτισε από τις πρώτες μου επισκέψεις είναι μια χαρακτηριστική δυσωδία, που δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβέστερα, αλλά "γειτνιάζει" με οσμή περιττωμάτων. Αυτό που δε μου άρεσε οφειλόταν βέβαια στη γνώση της δοξασίας (όχι μόνο προερχόμενη από τους ενασχολούμενους περί τη μαγεία αλλά και από τη λαογραφία) ότι κατά κανόνα η παρουσία δαιμονικών οντοτήτων συνοδεύεται από ιδιάζουσα δυσωδία. Ποτέ δεν μπόρεσα να βρω μια πιθανή ορατή πηγή. Έχω καταγράψει την παρουσία της 40% μέσα στη Σπηλιά και 60% στην ευρύτερη περιοχή. Μια από τις χειρότερες περιπτώσεις ήταν σε νυχτέρι μέσα στο "Σπίτι των Νάνων" (βλ. επόμενο κεφάλαιο για την τοποθεσία), δηλαδή σε ένα εξαιρετικά καλά αεριζόμενο σημείο, όπου όλη τη νύχτα ήταν τόσο έντονη η μπόχα που ούτε τα "πίτα-γύρο-κομπλέ" δεν μπόρεσαν να τη μετριάσουν! Επειδή το φαινόμενο είναι περιοδικό (δύο φορές το χρόνο, όλες οι καταγραμμένες περιπτώσεις είναι κατά τους τρεις μήνες της άνοιξης και τους τρεις του φθινοπώρου), εικάζω πως (και εύχομαι να) οφείλεται σε δράση μυκήτων ή βακτηρίων σε κάποια αναερόβια αποσύνθεση. Αυτή η δυσωδία περιγράφεται ακριβέστατα εδώ (jonniebegood 2627/5/05), αλλά και με κάποιες απίστευτες προεκτάσεις:

http://www.esoterica.gr/forumS/topic.asp?whichpage=16&ARCHIVEVIEW=&TOPIC_ID=3522

Ευτυχώς που κάθε φορά τα όρια της οσμής είναι καθορισμένα κι όταν απομακρυνθείς λίγο γλιτώνεις την αποφορά, γιατί υπάρχουν και πιο επίμονες οσμές, όπως στις 10/5/92 που η παλάμη μου ανέδινε άλλη χαρακτηριστική οσμή (θύμιζε ούρα γίδας), και δεν  έφυγε με το πλύσιμο σε πηγή αλλά ούτε και με το σαπούνισμα στο σπίτι.

[προσθήκη] Όπως παρατήρησε ο αναγνώστης Γ.Κ., για την τελευταία οσμή πιθανότατα ήταν υπεύθυνο κάποιο φυτό που έπιασα, όμως δεν το έχω εντοπίσει ακόμη. (Πάντως εκείνη η επίσκεψη ήταν εξόχως δύσοσμη: τριγύριζε κοπάδι γιδιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η περιοχή έξω από τη Σπηλιά μύριζε όπως είπαμε παραπάνω, συν το χέρι μου που είχα μαζί μου όλη την ημέρα!)

Να προσθέσουμε πως είναι γνωστά αρκετά είδη μαρμάρων που κατά τη θραύση τους αναδίνουν άσχημες οσμές (κατραμιού, κρεμμυδιού, κ.λπ.), εξαιτίας μεγάλης ποσότητας οργανικών υλικών που περιέχουν, οπότε αν μυρίσετε κάτι τέτοιο μάλλον δεν πρόκειται για μεταφυσικό φαινόμενο.

[57] Και τώρα οφείλω να μην το ξεχνώ, αλλά... Η αναθεματισμένη εξοικείωση, βλέπετε.

[58] Θυμάμαι πόσο είχα θορυβηθεί, όταν κάποιος καβγατζής σκύλος, αρχηγός της αγέλης, αρνήθηκε να με ακολουθήσει στην κορυφή του τοίχου μεταξύ λατομείου Σπηλιάς και του διπλανού "φαραγγιού". Αναρωτήθηκα μήπως το ένστικτό του ή κάποια άλλη αίσθηση τον προειδοποιούσε για επικείμενη κατάρρευση, και δεν ένιωθα άνετα κι εγώ (δεδομένου ότι κάποτε θα καταρρεύσει). Όμως, ακόμη και τα ζώα, που κατά την ανθρώπινη άποψη είναι εντελώς μηχανικά, δέσμια των ενστίκτων, παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές χαρακτήρα και ψυχολογίας. Διαπίστωσα πως ο συγκεκριμένος σκύλος έπασχε από ακροφοβία! Κάθε φορά που ανεβαίναμε τον αρχαίο δρόμο, πριν φτάσουμε εκεί που κυριολεκτικά γίνεται μονοπάτι στο χείλος του λατομείου Πολυχρονίου (το λ3 κατά το τοπογραφικό διάγραμμα Κορρέ), "κατά τύχη" έβρισκε κάτι ενδιαφέρον να τσεκάρει στη ράχη του αναχώματος, δηλαδή όσο πιο μακριά γινόταν από τον γκρεμό, ενώ τα άλλα σκυλιά όχι μόνο με ακολουθούσαν αλλά σταματούσαν στην άκρη για να κοιτάξουν τη θέα. Έκρυβε καλά το πρόβλημά του, αλλά σιγουρεύτηκα όταν πήγαμε στην πετρώδη απότομη πλαγιά πίσω από την κορυφή, οπότε αναγκάστηκε να υποχωρήσει εγκαταλείποντας τα άλλα σκυλιά, και γύρισε μόνος του στην πλατεία της Αγίας Τριάδας.

Έχοντας, λοιπόν, περάσει το στάδιο που δεν ήξερα τι μου γινόταν, γελάω (διακριτικά όμως) με τα ανεξάντλητα μυστηριώδη πειστήρια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ακόμη και τα έργα που έγιναν για να συγκρατήσουν το χώμα μετά την πυρκαγιά του 1998 (σειρές από κλαδοπλέγματα και κορμοδέματα), επειδή κάποιοι τα συνάντησαν στο δρόμο τους, τα απέδωσαν σε αγνώστους κύκλους που είχαν τάχα σκοπό να δυσκολέψουν την πρόσβαση στη Σπηλιά!

Το γεγονός ότι χιλιάδες στρέμματα τριγύρω βρίθουν από παρόμοιες κατασκευές είτε δεν το αντιλήφθηκαν είτε είπαν: «Κοίτα τι έκαναν οι άνθρωποι· έκλεισαν από παντού τα περάσματα! Κάτι φοβερό θα θέλουν να κρύψουν».

Τα "φράγματα" πίσω από το στρατιωτικό νοσοκομείο 414. (Ίσως πρέπει να επανεξεταστεί αν η χρησιμότητά τους υπερβαίνει τη βλαπτικότητά τους).

[59] Λόγια που επαναλαμβάνονται δέκα χρόνια μετά (βλ. Θανάσης Βέμπος, Η σπηλιά του Νταβέλη: Μια ιστορία δίχως τέλος, Ταχυδρόμος, τ. 40, σ. 42, 2/12/2000)

[60] Με τα έργα μέσα στη Σπηλιά επόμενο ήταν να γεμίσουν λιθάρια και χώμα όσες τρύπες ή κοιλώματα υπήρχαν ελεύθερα περιμετρικά. Όμως ακόμη και όταν αποκαλύφθηκαν βαθύτερα άλλα ανοίγματα που ήταν ήδη πληρωμένα από την απόθεση λατύπης στην αρχαιότητα, συνυπολογίστηκαν στην ίδια "σκόπιμη" ενέργεια που απέβλεπε να κλειστεί κάθε πέρασμα για να χαθούν οι προσβάσεις προς τα ενδότερα. Να επισημάνουμε εδώ τη δράση προκαταλήψεων που συσκοτίζουν την κρίση, διαστρέφουν τη λογική, αρνούνται τα αυταπόδεικτα, αποτυφλώνουν οικτρά τον άνθρωπο. Η άρνηση της πραγματικότητας έχει φθάσει σε σημείο να χρησιμοποιείται ως ισχυρό αντεπιχείρημα το ότι «Δεν μπορεί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι να μπάζωσαν τη Σπηλιά, γιατί θα τη σέβονταν»! Εδώ ας μη διαφωνήσω τελείως: τη μπάζωσαν με σεβασμό. (Βέβαια, αν υποθέσουμε πως όλη η λατύπη ρίχτηκε προς το τέλος της λειτουργίας του λατομείου, μπορούμε να αποδώσουμε την "ανόσια" ενέργεια στη ρωμαϊκή επίδραση, και οι ημέτεροι παραμένουν στο απυρόβλητο − λες και επί 4 αιώνες ελληνικής διαχείρισης "έφτιαχναν ομελέτα χωρίς να σπάσουν τα αυγά"!)

[61] Απορώ πώς δεν έγινε μείζον θέμα το ότι ο δαίμων του τυπογραφείου έστελνε τους ενδιαφερομένους στην οδό Ιπποκράτους 180, αντί στον αριθμό 110 όπου είχε την έδρα της η εταιρεία. (βλ. Μάκης Νοδάρος, Το Αίνιγμα της σπηλιάς του Νταβέλη στην Πεντέλη, Ανεξήγητο, τ. 30, σ. 16, Φεβρ. 1987). Φαίνεται ότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει τη διεύθυνση, και χάθηκε η ευκαιρία για την αποκάλυψη ποιος ξέρει ποιας συνωμοσίας.

Με την ευκαιρία, να πούμε ότι «Η γοητεία πολλών συνωμοσιολογικών θεωριών (...) στηρίζεται στη σύγχυση μεταξύ της πιθανότητας ότι μια σειρά γεγονότων θα συνέβαινε αν αυτά ήταν απότοκα μιας τεράστιας συνωμοσίας και της πιθανότητας πως υφίσταται μια τεράστια συνωμοσία αν συμβεί μια σειρά γεγονότων» (Leonard Mlodinow, The drunkard’s walk, p. 107).

[62] «Οι εξελιγμένες οπτικές ίνες, όπως αναφέρω στο βιβλίο μου, ξεκίνησαν από μια δική μου ιδέα σχετικά με κάποια μυστικά της Πεντέλης. Οπτικές ίνες φτιάχνανε εδώ και χρόνια, όμως χρησιμοποιούσαν κάποιες πλαστικές συνθέσεις που δεν ήταν και τόσο επιτυχημένες, αλλά τώρα σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούν τη λατύπη της Πεντέλης για τις οπτικές ίνες. Η λατύπη των μαρμάρων, είναι τα υπόλοιπα, η σκόνη, των μαρμάρων από τα λατομεία, που τα πήρε τώρα ο εργολάβος Σαραντόπουλος (ο οποίος αγόρασε πρόσφατα την Απογευματινή), αυτός έκανε τις εξορύξεις όλες, τις φορτώσανε και πήρανε χιλιάδες τόνους, όλη αυτή η φασαρία που γινότανε για την Πεντέλη κατά καιρούς, για τα φοβερά τούνελ που είχανε ανοίξει, έγινε για να πάρουν την ιδιαίτερη αυτή λατύπη και να τη χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή των νέων οπτικών ινών. Κι εμείς λέγαμε τότε, και είχαμε κάνει λάθος, ότι τη λατύπη της Πεντέλης την παίρνανε οι Εβραίοι για την ανακατασκευή του Ναού του Σολομώντος, αυτή ήταν η πρώτη μας εντύπωση, όμως αποδείχθηκε ότι αυτό ήταν λάθος, όπως επίσης και με τα κινητά τηλέφωνα, τέλος πάντων...» (Από συνέντευξη του Ι. Φουράκη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Strange, τ. 45, Ιούνιος 2002. Τα ίδια επανέλαβε −προς τιμήν του− και στην εκπομπή Οι πύλες του Ανεξήγητου, ALTER, 10/2/07).

Και η λανθασμένη πρώτη εντύπωση: «Αυτή τη στιγμή γίνεται τελική αποδυνάμωση του Παρθενώνα, κατά την οποία κατέβηκαν και τα τελευταία ειδικά μάρμαρα, τα οποία όλα στέλνονται στο Ισραήλ για να χρησιμοποιηθούν στην ανακατασκευή του Ναού του Σολομώντα, που θα χτιστεί πάνω στα ερείπια του Τεμένους του Ομάρ. Πέρα από τα υλικά του Παρθενώνα και άλλων αρχαίων μνημείων από όλο τον κόσμο, έχουμε και τα έργα στη σπηλιά του Νταβέλη στην Πεντέλη. Τη λατύπη που έπαιρναν από εκεί, ο Σαραντόπουλος που έγινε δισεκατομμυριούχος, την πήγαιναν σ' εκείνο το μεγάλο πλάτωμα που υπάρχει κοντά στη γνωστή κατηφόρα της αντιβαρύτητας, την καθάριζαν με μηχανήματα, την έπαιρναν με φορτηγά και την πήγαιναν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού όπου την επεξεργάζονταν με άλλα μηχανήματα και έπειτα τη μετέφεραν στην Αμερική. Εκεί απ' αυτό το υλικό δημιουργούσαν τις πέτρες που μεταφέρονται στο Ισραήλ για την ανοικοδόμηση του Ναού του Σολομώντα», (Strange, τ. 1, Ιούνιος 1998).

Ο Σαραντόπουλος υποτίθεται πως επεξεργαζόταν τη λατύπη που υποτίθεται πως έπαιρνε από τη Σπηλιά στις εγκαταστάσεις επί του δρόμου Παλαιάς Πεντέλης - Αγίου Πέτρου, στο σημερινό πάρκινγκ της θέσης Καραούλι, οι οποίες βέβαια ήταν προσωρινές της ΜΟΜΑ και παρείχαν το υλικό για την ασφαλτόστρωση του δρόμου!

Να η μονάδα, στο δρόμο που πάει (πού αλλού;) στη Νέα Μάκρη, οπότε ιδού οι "αποδείξεις"!

«Η 6η ΜΟΜΑ προκηρύσσει δημοπρασία (...) για την προμήθεια και μεταφορά επί τόπου του έργου θραυστού υλικού λατομείου (...) για το έργο "Ασφαλτόστρωση δρόμων στο Πεντελικό Όρος Ν. Αττικής"».(Τα Νέα, 2/12/84, σ. 15)

Και το 1989 σύμβουλος της κοινότητας Πεντέλης καταγγέλλει:

«...τη λειτουργία εδώ και πέντε χρόνια του συγκροτήματος επεξεργασίας ασφαλτοταπήτων της ΜΟΜΑ στη θέση "Καραούλι"». (Τα Νέα, 3/4/89, σ. 18)

Επίσης, ο ίδιος Ι. Φουράκης παλαιότερα είχε πει ότι: «Τα μάρμαρα της Πεντέλης έχουν μια μοναδική ενέργεια, σαν τούφες [;]. Ακόμη και ο σεισμός της Πάρνηθας έγινε εξαιτίας των έργων στη σπηλιά». (ΤΗΛΕΤΩΡΑ, σε εκπομπή του Κ. Χατζηδάκη, νομίζω Αντίλογοι, 8/10/99)

Όσο για το προαναφερθέν Κλοφέν, πράγματι στις 7/2/89 έγινε «υγειονομική ταφή» τεσσάρων βαρελιών εντός λατομείου στις βόρειες λοφώδεις υπώρειες της Πεντέλης, δηλαδή χιλιόμετρα μακριά από τη Σπηλιά. Το υλικό προερχόταν από μετασχηματιστές του θερέτρου αξιωματικών στον 'Αγιο Ανδρέα. (Τα Νέα, 10/2/89, σ. 7)

[63] Το ότι λέγονται όλα τούτα είναι μέσα στα πλαίσια του αναμενόμενου· αυτό που με ξενίζει κάπως είναι η άκριτη αποδοχή τους από μεγάλο αριθμό ανθρώπων που τα αναπαράγουν με προθυμία.

[65] (Βλ. Γ. Μπαλάνος: Κάτι που έρπει... ΣΑΝ ΣΚΙΑ, Εκδ. Locus-7 2000, σ. 39-40, και εδώ). Ίσως γι' αυτό του είχε μείνει η εντύπωση ότι κάτω από το καλύβι υπήρχε βαθύς γκρεμός, αφού πιθανώς πριν από το 1977 η στάθμη του μπαζώματος να ήταν χαμηλότερη. Πάντως, στις 12/5/1978 είδα μόνο να επεκτείνουν το σωρό.

[66] Οι ίδιοι ολοκλήρωσαν το 1985 και την επιχωμάτωση του αρχαίου λατομείου ακριβώς πάνω από τη Σπηλιά (Λ3 κατά το τοπογραφικό διάγραμμα Κορρέ).

[67] Η μέχρι σήμερα διατήρησή της (έστω μισοθαμμένης) οφείλεται πάλι στον Περράκη. Διότι κατά την παύση των έργων έμειναν μπάζα που έφραζαν τη δίοδο των νερών. Αποπερατώνοντας ο Περράκης τη διάνοιξη του δρόμου έδωσε διέξοδο στα νερά προς το λιθόστρωτο. (Βλ. σχετικές φωτογραφίες).

[προσθήκη - 28/1/15] Στις 22/9/14 είδα ότι κάποιοι οπωσδήποτε φίλεργοι αλλά μάλλον είτε μη επαρκώς πληροφορημένοι είτε ιδιαίτερα δύσπιστοι, πιθανώς εμπνευσμένοι από την τότε περιλάλητη ανασκαφή στην Αμφίπολη, έκαναν τομή στα μπάζα μπροστά στη σήραγγα ΙΙ μέχρι που συνάντησαν το άνω μέρος της αψίδας. Έτσι, ξαναμπήκαν στη σήραγγα άνθρωποι ύστερα από 23 χρόνια! (τον Αύγουστο του 1990 την είχαν ανοίξει τα Δομικά Έργα, και σιγά-σιγά ξαναθάφτηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1991).

Αριστερά η τομή, και δεξιά λίγο από το (απογοητευτικό) εσωτερικό.

[68] Π.χ. http://www.johnniebegood.gr/book/antidrasi_fyshs.htm

[69] Ήδη το ύψος της επίχωσης στο δεξί άκρο του στομίου έχει ξεπεράσει τα 2,5 μέτρα. Όμως, και οι βροχές έχουν λιγοστέψει αλλά και το υλικό του Περράκη. Τα νερά το έσκαψαν μέχρι την επιφάνεια του παλαιού δρόμου (η προς τα άνω συνέχεια του αρχαίου λιθόστρωτου) και δεν υπάρχει πλέον άφθονο χαλαρό υλικό στο διάβα τους.

 

Αριστερά, το έργο των νερών πάνω από τη σήραγγα ΙΙ. Δεξιά, τμήμα αρχαίας αυλάκωσης στην κοίτη, μάλλον από τα έλκηθρα πάνω στα οποία κατέβαζαν τα μάρμαρα (ξυλογαϊδούρες).

Το πόσο εύκολα διαβρώνονται αυτοί οι σωροί με το χώμα του τριβείου φαίνεται εδώ. Τα βαθιά νεροφαγώματα δε βρίσκονταν καν στην κοίτη υπερκείμενης νεροσυρμής· έγιναν από τα τοπικά βροχόνερα. Το βέλος δείχνει τη θέση της ΒΔ γωνίας της περίφραξης.

[70] Ειδικά κατά τις οργανωμένες ξεναγήσεις, εκστομίζονται οι πιο εξωφρενικές φαντασιοκοπίες και οι μεγαλύτερες ανακρίβειες, αρκεί να πυκνώνει το μυστήριο, αφού πρέπει να ικανοποιηθεί ο πελάτης που πληρώνει. Είχα την ατυχία να συμπέσω με μία, και −ώσπου να μαζέψω τα αναρριχητικά σύνεργα και να φύγω− πρόλαβα να ακούσω τα εξής από τρεις γνωστούς του χώρου: ο πρώτος εξήγησε πως οι κίονες των αρχαίων ναών λειτουργούσαν σαν κεραίες, πράγμα που είναι πασίδηλο: δε μάς έρχεται στο νου η εικόνα της κεραίας, όταν βλέπουμε να στέκει μια κολόνα; Κατόπιν οργανωμένου σχεδίου εκείνων που απεργάζονται το κακό του ελληνισμού, με το πρόσχημα των αναστυλώσεων (το κακό ξεκίνησε επί Μελίνας), βγάζουν αυτό το μάρμαρο ειδικής ενέργειας και το αντικαθιστούν με μαρμαρόσκονες και σιλικόνες με αποτέλεσμα να διακόπτεται η λειτουργία τους και η χώρα να στερείται της πνευματικής τροφοδότησης. Ο δεύτερος ξεκίνησε να λέει ότι σκοπός των έργων της Σπηλιάς ήταν να αφαιρέσουν πετρώματα, όμως διέκοψε εκνευρισμένος, όταν διαπίστωσε πως οι πλανταγμένοι από τη μεσημεριάτικη ζέστη εκδρομείς δεν τον παρακολουθούσαν με την προσήκουσα ένταση προσήλωσης. Ο δε τρίτος δήλωσε με παρρησία ότι τα έργα της Σπηλιάς δεν είχαν καμία σχέση με τα παρακείμενα τούνελ... − κι εκεί ευτυχώς απομακρύνθηκα επιτέλους γλιτώνοντας από τη συνέχεια. Διότι το φαιδρόν του ακροάματος ωχριούσε μπροστά στο θλιβερό θέαμα των πλανώντων και πλανωμένων.

Περιοριζόμενος να δηλώσω ότι δε ζω στον ίδιο κόσμο, προσθέτω άλλο ένα χαρακτηριστικό περιστατικό:

«Δηλαδή τα έργα δεν είναι τίποτε άλλο παρά υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρονικά μηχανήματα που βρίσκονται και εργάζονται στην περιοχή της Πεντέλης (π.χ. Σπηλιά), (...) και διαδραματίζουν το ρόλο ενός είδους πολύ εξελιγμένου "αναμεταδότη", ο οποίος μεταφέρει την ενέργεια σε άλλη χώρα. (...) Αν τα ανωτέρω αληθεύουν, καταλαβαίνετε την ταραχή, τον πανικό και την έκπληξη των "υπευθύνων" των περιοχών αυτών, όταν πριν από λίγο καιρό και στο μέσον της νύκτας εμφανίστηκαν... εκατό εκδρομείς (Τρίτο Μάτι, εκδρομή της 12ης και 13ης Σεπτεμβρίου 1998), οι οποίοι όχι μόνον επισκέφτηκαν την περιοχή, αλλά και διανυκτέρευσαν κοιμώμενοι στο ύπαιθρο!» (Ιωάννης Θ. Γιαννόπουλος: Μυστική Αθήνα & Αττική, εκδ. Έσοπτρον, σ. 224)

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως ουδείς ταράχτηκε ή πανικοβλήθηκε από το... τόλμημα, μόνο εγώ με τη Μ.Μ. είχαμε την ελαφρώς δυσάρεστη πρωινή έκπληξη, όταν στις 7:30 βρήκαμε τον προ της Σπηλιάς χώρο κατειλημμένο από τους αγουροξυπνημένους εκδρομείς, να μαζεύουν τις ψησταριές και τα λοιπά χρειώδη για την αποστολή. Να τους θυμίσω ότι φεύγοντας μερικοί στάθηκαν να δουν τη Μ.Μ. που σκαρφάλωνε τη Νεμέα, και μάλιστα κάποιες κοπέλες την ενθάρρυναν όταν ζορίστηκε στη δυσκολία της διαδρομής.

[71] Πεντέλη: Το φαινόμενο πίσω από το πείραμα, http://www.johnniebegood.gr/book/bookex.htm. Παρουσίαση της θεωρίας έγινε και στις εκπομπές Οι πύλες του ανεξήγητου, Κ. Χαρδαβέλας, ALTER, 10/2/07 και 9/3/09 (βίντεο της δεύτερης εκπομπής υπάρχει εδώ, εδώ και εδώ).

[72] Η όλη σύλληψη θα ήταν εξαίρετη αν αποτελούσε τον καμβά μιας ιστορίας γνήσιας επιστημονικής φαντασίας.

[73] Κι αν δεχτούμε ότι το πείραμα έγινε στη σήραγγα ΙΙΙ, τις άλλες δυο σήραγγες τι τις ήθελαν; Γιατί ενίσχυσαν την υποστήριξη ετοιμάζοντας τη διάνοιξη της σήραγγας VI που θα συνέδεε ΙΙΙ και ΙΙ; [βλ. εδώ, σημ. 50] Και η Ια που τους γκρεμίστηκε; Και η Σπηλιά που εκβάθυναν; Κυνηγούσαν τη "διαστατική πύλη", μήπως και καταφέρουν να τη στριμώξουν;

Τα σχέδια των έργων που παρήγγειλε το ΓΕΑ ήταν παραπλανητικά και τα άφησαν επίτηδες να τα βρούμε; Τότε, και η κατασκευή πρέπει να ήταν παραπλανητική αφού τα ακολουθούσε πιστά.

Και αν τα έργα είχαν ολοκληρωθεί, προς τι η εγκατάσταση του νέου εργοταξίου το 1990; Μήπως σκόπευαν να επαναλάβουν το πείραμα, αλλά «η Φυσική διαστατική πύλη» είχε αποτραβηχτεί περαιτέρω στα έγκατα του βουνού, οπότε θα αναγκάζονταν να προχωρήσουν τις σήραγγες αναζητώντας τη;

Βέβαια, καλό είναι κάποιος που δεν έχει ιδίαν αντίληψη να μη βιαστεί να πειστεί για τίποτε. Μπορεί όμως να ελέγξει τις διάφορες γνώμες, απόψεις και πληροφορίες, ώστε τα συμπεράσματα να είναι δικά του. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, η δική μου εκδοχή είναι βαρύνουσα, για τον απλούστατο λόγο πως οι πληροφορίες μου είναι "από μέσα"!

Undercover συνεργάτης μας ενώ ετοιμάζεται να αντικαταστήσει βάση πλαισίου στη σήραγγα Ι.

Ελπίζω, να μην το πίστεψε κανείς· απλώς, τα παιδία παίζει!

[74] Το τόξο Γ26 σχεδόν στην κατακόρυφο (4ο μετά  το Α6), ένα Α κάτω αριστερά (6ο μετά  το Α6) και το 7ο κάτω δεξιά.

[75] Στο σημείο αυτό υπήρχε αρχαία αντηρίδα του τοιχώματος (η A3 κατά το σχέδιο 13, σ. 82-3, Μ. Κορρέ, Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα. Όταν οι Βαυαροί την ανατίναξαν (γκρεμίζοντας και τον οικίσκο που βρισκόταν από πάνω − βλ. κάτοψη λατομείων Λ1 και Λ2,  αυ. σ. 81, σχ. 12, αρ. 28), δημιουργήθηκε στη βάση του τοιχώματος (και πάνω στο αρχαίο μπάζωμα) σωρός από μεγάλα λιθάρια. Τα διάκενά τους δημιούργησαν σε πολλούς τη λανθασμένη εντύπωση πως υπήρχε εκεί σπηλαιώδες άνοιγμα, το οποίο τάχα καλύφθηκε αργότερα από την τσιμεντένια κατασκευή του στομίου αερισμού (όπως είδαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο, η τοποθέτησή του στο επίμαχο σημείο έγινε αναγκαστικά μετά την τροποποίηση των σχεδίων που επέφερε η αστοχία της σήραγγας Ια). Μάλιστα, στα τέλη Αυγούστου 1995 κάποιοι προσπάθησαν να ανοίξουν δίοδο δεξιά της (στο ξεκίνημα της αναρριχητικής διαδρομής Ηνίοχος) και ανέσυραν πολλές πέτρες. Μεταξύ τους υπήρχαν και μερικές με ίχνη κονιάματος (ανάλογα ίχνη σώζονται στο πατάρι), προφανώς προερχόμενες από τον οικίσκο - ασκητήριο. Μία έφερε χαραγμένους σταυρούς, σχέδια ζώων, και κάποια απροσδιόριστα.

     

Στην πρώτη φωτο, το βέλος δείχνει το καλύβι των ασκητών κατά το παλαιό σχεδίασμα. Στη δεύτερη, τα πορτοκαλιά βέλη δείχνουν το στόμιο και τον πυθμένα της παραμινιάς που φαίνεται στην ένθετη. Τα λοιπά βέλη δείχνουν τις παραμινιές και άλλων φουρνέλων που χρησιμοποίησαν οι Βαυαροί για να λατομήσουν την αντηρίδα και το πατάρι του ασκητή. Στην τρίτη φωτο, αριστερά ό,τι απέμεινε από το πατάρι και δεξιά τα 3 σημεία με το κονίαμα. Στην ένθετη το σημείο Α σε μεγαλύτερη ανάλυση. Στην τέταρτη, βλέπουμε την πέτρα του καλυβιού με τα χαράγματα.

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί να έχει τόσο πάχος το μπετόν αρμέ στα αριστερά της εισόδου είναι αυτονόητη, και αρκεί μια ματιά στην κάτοψη: πώς θα μπορούσαν να αρχίσουν τη διάνοιξη της στοάς με χρήση εκρηκτικών, χωρίς η στοά να έχει αριστερή παρειά (!) κατά τα πρώτα μέτρα, αφού εκεί το τοίχωμα του λατομείου υποχωρεί (λόγω της δράσης των Βαυαρών);

   

Από τρεις διαφορετικές γωνίες το τεχνικό πρόβλημα. Στην τρίτη φωτο (που είναι κυριολεκτική κάτοψη), κοκκινισμένη η ζητούμενη στοά, για να γίνει πιο εμφανής η ανάγκη ενίσχυσης της τσιμεντένιας αντηρίδας προς τα αριστερά.

Όσο για την κλειδωμένη πόρτα (το στόμιο απέκτησε πόρτα ύστερα από 20 ολόκληρα χρόνια: τέλη Δεκεμβρίου 1982 - τέλη Ιανουαρίου 2003!), είναι έργο του συνεργείου αναστύλωσης των ναϋδρίων (βλ. κεφ. Αρχαιοδίφες και ανασκαφείς, σημ. 66).

[76] Για να μη δοθεί εντύπωση τακτικού ελιγμού, σας πληροφορώ πως όλα αυτά συζητήθηκαν διεξοδικά με τον Γιάννη Τριανταφύλλη επιτόπου στις 22/2/06. Προσθέτω, κατά δική του επιθυμία, ότι σήμερα (4/7/08) εξακολουθεί να μη θεωρεί τα έργα στρατιωτικά. Επίσης, αν θέλετε να παρακολουθήσετε πώς εξελίσσεται η σκέψη του πάνω στο ζήτημα, διαβάστε εδώ (17/12/08) και εδώ (24/12/08).

[προσθήκη] Από μέρους μου πρέπει να προσθέσω πως όταν αναζητούσα μέσο δημοσιοποίησης, είχε προθυμοποιηθεί να φιλοξενήσει το παρόν βιβλίο στην ιστοσελίδα του, πράγμα που εκτίμησα σε αντιδιαστολή με τη στάση κάποιων που στον κόσμο τους όλα είναι ή μαύρα ή άσπρα και δεν μπορούν να δεχτούν τίποτε άλλο. Έτσι, για να δημοσιευτεί η Πεντελική Μυθολογία στην ιστοσελίδα iranon.gr κατ' αυτούς σημαίνει ότι το βιβλίο γράφτηκε από συντελεστή της. 'Αρα εγώ είμαι πλασματικός και ανήκω στους iranon. Το γεγονός πως υπάρχουν και άνθρωποι χωρίς παρωπίδες και παρεΐστικες συμπεριφορές τούς είναι αδιανόητο. Ανθολογώ από ορισμένα που αλίευσα στο διαδίκτυο σχετικά με το βιβλίο: «...κάποιο καινούριο κόλπο του Μπαλάνου θα είναι...», «...δούρειος ίππος για προσωπικές βεντέτες ή αντιζηλίες...», «...έγινε με αφορμή κάποια προσωπική κόντρα Μπαλάνου και των iranon...», «...ο κύριος Iranon, που κρίνει τις δουλειές των άλλων στην Πεντέλη, το κάνει αυτό γιατί διαπίστωσε ότι αυτοί οι άλλοι τον ξεπεράσανε και έτσι χρησιμοποιεί την τακτική της γελοιοποίησης, προκειμένου να ξανανέβει αυτός στο "θρόνο" (...) του βουνού...»,  «...γιατί ο ΙΡΑΝΟΝ, ενώ γνωρίζει πέντε πράγματα για το τι συμβαίνει εκεί πάνω, ανεβάζει απομυθοποιητικά κείμενα άσχετα αν είναι ή όχι δικά του; Τον αναγκάζει κάποιος;» (!)

Η κλασική πορεία: ξεκίνησαν με απλή άρνηση και κατέληξαν σε νέο μυστήριο. Όλα αυτά είχαν σταθμιστεί πριν από τη δημοσίευση και ήταν αναμενόμενα. Για την ακρίβεια, περιμέναμε και χειρότερα.

Αλλά δεν πρέπει να παραλείψω τις ευχαριστίες προς εκείνους που παρότι ένιωσαν θιγόμενοι δεν ήταν φειδωλοί σε καλά λόγια για μένα: «εγωπαθής, μεσσίας, συμμορίτης, τσαρλατάνος, μια τρίχα από τα α...α του Μπαλάνου, ξερόλας, φωτεινός παντογνώστης, τυχάρπαστος, Χανς Κρίστιαν 'Αντερσεν, Τατιάνα, αστείος, κολλημένος, μη σοβαρός, κομπλεξικός, μούφης (!)...». Πέρα από το σεβαστό κόπο που κατέβαλαν γι' αυτούς τους οπωσδήποτε αξιοπρόσεκτους χαρακτηρισμούς, ας μου επιτρέψουν την παραίνεση όπως κοπιάσουν λίγο ακόμη διαβάζοντας προσεκτικά το βιβλίο από την αρχή μέχρι το τέλος. (Και αν χρειαστούν κάτι παραπάνω, εδώ είμαι).

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ