Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

 

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

 

 

Το πλέον πολυσύνθετο έργο είναι αυτό με το τρίγωνο (μέσα καλοκαιριού 1996). Είναι ισόπλευρο (μήκος πλευράς 49 εκ., ύψος 42,5) και διαιρείται σε 144 τριγωνίδια (αν λάβουμε υπόψη ότι το καθένα όπως είναι σκαμμένο διαιρείται σε 3 ακόμη τριγωνίδια, ο αριθμός τους ανεβαίνει σε 432). Όμως δεν είναι όλα ορατά, αφού σκεπάζονται από ένα κύκλο που έχει εγγεγραμμένο χρυσό παραλληλόγραμμο "κάδρο" (162 επί 100 χιλ.) με σχηματική παράσταση ενός ιχθύος μέσα του. Γύρω από τον κύκλο έχουν μείνει άσκαφα 6 τριγωνίδια που υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός εξάκτινου αστέρα που κρύβεται από πίσω. Επίσης μέσα στον κύκλο και πίσω από το κάδρο διακρίνονται οι κορυφές ενός επτάκτινου αστέρα. Ανά έξι τα τριγωνίδια σχηματίζουν εξάκτινο αστέρα, όμως λόγω των προηγούμενων σχημάτων που καλύπτουν μέρος τους, και τριών άσκαφων τριγωνιδίων κοντά σε κάθε κορυφή του τριγώνου, μόνο έξι εξάκτινοι είναι πλήρεις.

Υπάρχουν δύο πανομοιότυποι σταυροί σκαλισμένοι σε ελλειπτικό φόντο (βλ. και εδώ). Ο πρώτος (μέσα καλοκαιριού 1996) είναι απομονωμένος, ο δεύτερος (φθινόπωρο 1996) βρίσκεται στην ίδια επιφάνεια με τη σπείρα και την αριστερή παλάμη. Είναι προφανής η πρόθεση να έχουν οι βραχίονες σχέση χρυσής τομής (99 επί 63 χιλ.), όμως είναι δύσκολο να είναι ακριβής η μέτρηση σε τόσο μικρές διαστάσεις.

Ο μοναχικός είναι στα δεξιά.

Τέτοιου τύπου σταυρός (patte, με "πέλμα") υπάρχει στα ερείπια της Φραγκοκλησιάς στο Βαγιάτι.

Στον ίδιο χώρο με το Φ, το κλειδί, την επιγραφή «ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΕΙΡΑΙ...» και την ημερομηνία 25/8/1984, βρίσκεται ημιτελής εξάκτινος αστέρας εγγεγραμμένος σε κύκλο (διάμετρος 32 εκ., μέσα καλοκαιριού 1997).

Εκεί λαξεύτηκε και το τελευταίο από τα γνωστά ανάγλυφα: ένα κλειδί (μήκος 47 εκ., άνοιξη 1998), που έχει πενταγωνική λαβή και αντίστοιχη "τρύπα", και φέρει τα γράμματα ΑΩ με πεντάκτινο αστέρα ανάμεσά τους. Τα "δόντια" του (σε στιλ κλειδιού ασφαλείας) μοιάζουν με δύο Ε πλάτη με πλάτη. Το περίγραμμα του φόντου θυμίζει διαγώνιο 8, το σύμβολο του απείρου, ή κλεψύδρα (όπως το βλέπω εγώ).

Όπως είπαμε στο κεφάλαιο Αναρριχητές και "Βουντού", το 1985 κρεμάστηκαν διαδοχικά από το πευκάκι κάτω από την επιγραφή ΣΕΠ Σ4 τα γράμματα Α και Ω. Στις αρχές Ιουλίου 1988 γράφτηκε με μαύρη μπογιά ΑΩ ψηλά πάνω από την είσοδο της Σπηλιάς, δεξιά από τη θέση της τελευταίας κούκλας, σε ένα σημείο όπου μπορείς να κατέβεις χωρίς σκοινί.

Αριστερά, η επιγραφή. Δεξιά, το κρεμασμένο Ωμέγα και στην ένθετη το 'Αλφα.

Δε διατηρήθηκε επί πολύ, μάλλον επειδή το χρώμα δεν ήταν ανεξίτηλο (εν αντιθέσει με την επιγραφή ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 5/3/89, που γράφτηκε συνεχόμενα στα δεξιά του ΑΩ).[34] Και πάλι μας παραπέμπει στην Αποκάλυψη:

 

«Εγώ ειμι  το Α και το Ω, λέγει Κύριος ο Θεός, ο ων και ο ην και ο ερχόμενος, ο παντοκράτωρ» (Αποκ. α΄ 8), «Εγώ το Α και το Ω, η αρχή και το τέλος» (Αποκ. κα΄ 6), «Εγώ το Α και το Ω, ο πρώτος και ο έσχατος, αρχή και τέλος» (Αποκ. κβ΄ 13)

 

Στο κεφάλαιο Αναρριχητές και "Βουντού" είπαμε και για ένα παλαιό χάραγμα που θυμίζει Ψ (~80 χιλ., τέλη δεκαετίας '70) με μια οριζόντια γραμμή να τέμνει τις τρεις κάθετες.

Ένα άτεχνο ημιτελές βέλος που φωτογραφία του δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα iranon,

(βλ.: https://www.iranon.gr/PENTELI/PENTELI2caddendum.htm#partc),

πράγματι είναι αναρριχητικής προέλευσης (όπως και κάποιο άλλο χαραγμένο κάπου στο βουνό), οπότε δεν εμπίπτει στην ενδιαφέρουσα κατηγορία των λαξευμάτων.

Στην ένθετη το δεύτερο μικρό βέλος.

Στα τέλη Απριλίου 1995 είδα έξω από τη Σπηλιά σκαλισμένη τη λέξη ΞΟΡΚΙ μέσα σε κύκλο. Παρόλο που είχα σημειώσει την πέτρα ως "ριζιμιά" (προφανώς με την έννοια της βαθιά θαμμένης, αφού πρόκειται για μπάζωμα), δεν κατόρθωσα να την ξαναβρώ. Ούτε θυμήθηκα ποτέ να ρωτήσω τον Α.Σ. που άνοιξε την ομώνυμη διαδρομή (1/9/94), αν την ονόμασε έτσι εξαιτίας της επιγραφής ή κάποιος αναρριχητής τη σκάλισε εκ των υστέρων.

Μια επιγραφή, που οπωσδήποτε δεν ανήκει στις συνηθισμένες επιγραφές των επισκεπτών, αλλά και διαφέρει από όσες παρουσιάσαμε, είναι η εξής: HATE, MY SOUL (κατά λέξη: μίσησε, ψυχή μου).

Περίεργο είναι ότι το U δεν είναι κεφαλαίο όπως τα άλλα γράμματα αλλά πεζό u. Δεν είναι σκαλισμένη· μάλλον είναι "χτυπημένη". Την πρόσεξα στις 28/7/84 και διατηρείται αξιοθαύμαστα. Δεν μπόρεσα να βρω τη φράση σε κάποιο κείμενο, παρότι έψαξα και τα άπαντα του Σαίξπηρ, επειδή μου θύμιζε το στιλ του. Οπωσδήποτε φαίνεται να έχει λόγια προέλευση, και αυτός που την έγραψε πρέπει να ήταν καλλιεργημένος.

'Αλλη μια αξιομνημόνευτη επιγραφή, που μάλλον είναι παλαιά, πιθανώς του 19ου αι., είναι η σε κυριλλική γραφή: НЯЗЬ ПВЖАР.

Την έθεσα υπ' όψιν ανθρώπων με γνώση της ρωσικής και της βουλγαρικής, αλλά δεν μπόρεσαν να βγάλουν νόημα. Μάλλον πρόκειται για όνομα Ρώσου ευγενή, γιατί ο Δ.Τ. το 2005 υπέθεσε πως η πρώτη λέξη πρέπει να διαβαστεί ως (К)НЯЗЬ, δηλαδή «Πρίγκηψ».

[1η προσθήκη] Μετά τη δημοσίευση του παρόντος, ο επίσης ρωσομαθής αναγνώστης Satyros πρόσεξε ότι στη φωτογραφία το δεύτερο γράμμα της δεύτερης λέξης είναι σαφώς Ο (εγώ είχα κολλήσει στην πρώτη μου επιτόπια εντύπωση, όπου μεταγενέστερη αποφλοίωση σε συνδυασμό με τη φωτοσκίαση με οδήγησαν στην ανάγνωση του Β). Έτσι, η δεύτερη λέξη διορθώθηκε μεν σε ПОЖАР, δηλαδή «Πυρκαγιά», αλλά πάλι η επιγραφή δεν έβγαζε ικανοποιητικό νόημα.

Οδηγήθηκα, λοιπόν (μέσω μηχανών αναζήτησης), στην εξής αποκατάσταση: (К)НЯЗЬ ПОЖАР(СКИЙ), δηλαδή «Πρίγκηψ Ποζάρσκι» (προφέρεται κνιαζ παζάρσκι). Αυτός είναι εθνικός ήρωας της Ρωσίας (Ντμίτρι Μιχαήλοβιτς − 1578-1642), ο οποίος ως στρατιωτικός το 1612 έδωσε τέλος στην Εποχή των Αναστατώσεων (μετά το θάνατο του Ιβάν του Τρομερού) ελευθερώνοντας τη Μόσχα από τη συμμαχία (κοινοπολιτεία) Πολωνών  - Λιθουανών.

Δεδομένου πως ήταν τότε πολύ απασχολημένος για να επισκεφθεί τη Σπηλιά και να χαράξει το όνομά του, προέκυψε το ερώτημα ποιος (και γιατί) το έκανε. Θυμήθηκα μια αρχική μου υπόθεση, και ψάχνοντας αναλόγως βρήκα ότι το 1864 ένα από τα πρώτα πλοία νέας γενιάς που ναυπηγήθηκαν στη Ρωσία (και όχι σε ναυπηγεία του εξωτερικού) ήταν η φρεγάτα «Πρίγκηψ Ποζάρσκι». Μάλιστα, το πολεμικό πλοίο ταξίδεψε επί 2 χρόνια στη Μεσόγειο (1873-75).

http://www.wunderwaffe.narod.ru/Magazine/BKM/IA2/02.htm

Πιθανώς, λοιπόν, κατά το διάστημα αυτό να πέρασε και από το λιμάνι του Πειραιά, και κάποιοι από το πλήρωμα να επισκέφτηκαν τη Σπηλιά (που τουλάχιστον από τις αρχές του 18ου αι. περιλαμβανόταν στους must τόπους επίσκεψης κάθε περιηγητή). Υποθέτω «κάποιοι», διότι αν ο επισκέπτης ήταν ένας, φαντάζομαι ότι θα περιοριζόταν να γράψει το όνομά του.

[2η προσθήκη] Για να καταλάβετε πώς λειτουργούν και τα πεντελικά πράγματα: κατά την επίσκεψη στη Σπηλιά (4/8/08) που ακολούθησε τη συγγραφή της 1ης προσθήκης, είδα πάνω από την επιγραφή χαραγμένη και τη λέξη ΦΡΕΓΑΤЬ (!) Δε χρειάζεται καν νέα φωτογραφία· στη δημοσιευμένη διακρίνεται ολοκάθαρα (βέβαια, ούτε ο Δ.Τ ούτε ο Satyros πρόσεξαν τίποτε πέρα από τις δύο λέξεις, για τις οποίες τους ρωτούσα). Ήταν, λοιπόν, "πάντα" εκεί. Μάλιστα, στις 21/7/08 είχε τραβήξει την προσοχή μου και προσπάθησα να τη διαβάσω (παρέα με το φίλο Γ.Κ.Κ.), αλλά ματαίως, παρόλο που από την προηγουμένη είχα δει πως η «φρεγάτα» γράφεται στα ρωσικά όπως και στα ελληνικά (το φωνητικό σύμβολο Ь που μαλακώνει την προφορά του προηγουμένου γράμματος έχει πια καταργηθεί στη ρωσική γραφή, πράγμα που επιβεβαιώνει και την παλαιότητα της επιγραφής). Από τη στιγμή που συνειδητοποίησα ότι το 1836 (έτσι είχα διαβάσει κάποτε τα γράμματα НЯЗЬ, όπως δηλαδή κάνουν κατά κανόνα όσοι τα προσέχουν) δεν είναι αριθμός αλλά κυριλλική γραφή, χρειάστηκα 3,5 χρόνια για να κάνω τι; Απλώς να επιβεβαιώσω την πρώτη μου "έμπνευση", ότι δηλαδή ήταν όνομα πλοίου (προφανώς, κάτι μέσα μου είχε αναγνωρίσει τη λέξη φρεγάτα, αλλά δεν μπόρεσε να περάσει το κατώφλι της συνείδησης παρά μόνο σαν αόριστη έμπνευση).

Είμαι εγώ προβληματικός; Δε βλέπουμε την τύφλα μας γενικώς; Δημιούργησα μια σκεπτομορφή και η σταδιακή αποτύπωσή της στο μάρμαρο οφείλεται στην εμμονή μου; Η αιτία είναι άλλη, κι απλώς έτυχε να παρακολουθήσω την εξέλιξη του φαινομένου;

Διαλέγετε και παίρνετε (η δική μου εκλογή, αν δεν το καταλάβατε, είναι η δεύτερη εκδοχή).

Αλλά εκτός της έκτασης που ορίζεται από τον πρώτο πεντάκτινο, την επιγραφή ΝΕ ΩΠΗ και την περιοχή της Σπηλιάς, η οποία έκταση περιλαμβάνει όλα όσα αναφέραμε (με μοναδική εξαίρεση ένα πεντάκτινο αστέρα), υπάρχουν και μερικά άλλα ευρήματα. Ορισμένα θα μπορούσαν να αποδοθούν στους ίδιους ανθρώπους, όπως ο όγκος (στο λατομείο Φίλιππα −λ21 κατά το τοπογραφικό διάγραμμα Κορρέ−, όπου είχε στήσει το τριβείο ο Περράκης) με επιπεδωμένη την άνω επιφάνεια (φθινόπωρο 2000), στο στάδιο του οδοντωτού εργαλείου που λέγεται ντισλίδικο, και αρχή γωνιάσματος (με το ίδιο εργαλείο).[35]

Σε υψόμετρο 891 μ. υπάρχει σκαλισμένος ακανόνιστος οκτάκτινος αστέρας (άνοιξη 1994) πάνω σε βράχο αποσπασμένο από σύγχρονο λατομείο.

Επίσης κοντά στο Νυμφαίο (αρχές 1993) βρίσκεται μεγάλος ημίεργος σταυρός (υποθέτω, αφού υπάρχει σκαμμένο το κάθετο τμήμα, αλλά από το οριζόντιο μόνο ο αριστερός βραχίονας (και αυτός απλώς σημαδεμένος), με διαστάσεις 101 επί 64 εκ. (το πλάτος κάθε σκέλους είναι 9 εκ.).

Τα ίχνη που άφησε το χοντρό βελόνι (ή πικούνι;) μαρτυρούν πολύ έμπειρο τεχνίτη σε ξεχόντρισμα, και μάλλον ήταν λατόμος. Επειδή κάποια σημεία που ο κρυσταλλικός ιστός έχει καταστραφεί σε βάθος από το εργαλείο έχουν αρχίσει να μαυρίζουν, πρέπει να λαξεύτηκε το νωρίτερο πριν από τρεις δεκαετίες.

Πέρα από τους Ασώματους, σε βράχο που αποτελούσε το ΒΔ τοίχο "γύφτικου", εν μέσω πλήθους επιγραφών (ονόματα βοσκών και πιθανώς λατόμων με ημερομηνίες από 1932 ως 1963) υπάρχει χαραγμένη πεντάλφα (2/4/06), με σκαμμένο μόνο το πεντάγωνο που σχηματίστηκε στο κέντρο.

Στις 27/5/96, όταν δηλαδή είχα πρωτομπεί σ' αυτό το καλύβι, η βλάστηση ήταν πυκνή και η βούτα του σιδερά γεμάτη νερό, με αποτέλεσμα να μου επιτεθεί σύννεφο κουνουπιών τρέποντάς με σε φυγή, ενώ είχα προλάβει να δω μόνο κάποια καλλιγραφικά ονόματα. Υποθέτω, λοιπόν, πως υπήρχε και ο ημιτελής  πιθανώς πεντάκτινος, αλλά...[36]

Αυτά έχω καταγράψει,[37] και παρά τα όσα λέγονται και γράφονται για μετακινήσεις συμβόλων, για περιοδικές εξαφανίσεις κι επανεμφανίσεις [38] ή εμφανίσεις κάποιων ήδη πεπαλαιωμένων (!) εκεί όπου δεν υπήρχε τίποτε, δυστυχώς καμία περίπτωση δεν έχει κάτι το ανεξήγητο. Όλες οι μαρτυρίες οφείλονται στην ανεπάρκεια των παρατηρητών, που ως άνθρωποι υπόκεινται σε όλες τις αδυναμίες του είδους μας.[39] Όμως, δεδομένου πως αρκετά ανακαλύφθηκαν εντελώς συμπτωματικά σε απίθανα σημεία, είναι σχεδόν βέβαιο πως υπάρχουν και άλλα που δεν έχουν επισημανθεί ακόμη.[40]

Υπάρχει λοιπόν ένα πλήθος σχημάτων, παραστάσεων, επιγραφών.[41] Αναμφισβήτητα όμως το κατεξοχήν σύμβολο στα σύγχρονα λαξεύματα της Πεντέλης είναι το πεντάγωνο: 5 μικροί διάσπαρτοι πεντάκτινοι, ένας στην πενταγωνική λαβή του κλειδιού, το πεντάγωνο που περιβάλλει τη λεκάνη, το πεντάγωνο εκ των τριών πολυγώνων δίπλα στην επιγραφή ΝΕ ΩΠΗ, συν αυτό του "γύφτικου", το τόσο απομακρυσμένο από τα υπόλοιπα.

Δεν ξέρω ποια σκοπιμότητα είναι πίσω από την τόσο συχνή εμφάνιση του πεντάγωνου. Όμως τι γίνεται με αυτό που φτιάχτηκε από μόνο του; (βλ. κεφ. Αξιοσημείωτα φαινόμενα ή πλάνες;)

Εδώ δεν έχουμε προϊόν ανθρώπινης πρόθεσης. Κατά τη γνώμη μου σχηματίστηκε όταν αυτή η πλάκα χωρίστηκε από το υπόλοιπο πέτρωμα, του οποίου ένα μέρος (το πεντάγωνο) δεν αποκολλήθηκε. Από ένα άπειρο πλήθος ακανόνιστων σχημάτων τι πιθανότητες είχε να σχηματιστεί το οπωσδήποτε "δύσκολο" πεντάγωνο; Δεν είναι πολύ περίεργη σύμπτωση με τα πολλά πενταγωνικά λαξεύματα;

Η εντύπωση που μου έκανε ήταν ισχυρότερη από κάθε σκαλισμένο σύμβολο. Όπως είπαμε, συνήθως όταν βλέπουμε κάποιο όνειρο πιστεύουμε πως είμαστε στην καθημερινή μας πραγματικότητα της εγρήγορσης. Κάποιες φορές όμως συμβαίνει κάτι πολύ αλλόκοτο, η προσοχή μας εστιάζεται και λέμε: «Πώς είναι δυνατόν; Μόνο στα όνειρα συμβαίνουν αυτά!» Και τότε μπορεί να συνειδητοποιήσουμε πως ονειρευόμαστε, και κατά κανόνα ξυπνάμε. Αυτή την αίσθηση μου θύμισε. Το πεντάγωνο, λοιπόν, που είδα ξαφνικά μπροστά μου με ταρακούνησε αρκετά, όμως δεν "ξύπνησα".

Αναμφισβήτητα η απροσδόκητη θέαση ενός ανάγλυφου είναι δυνατόν να προκαλέσει εσωτερική μετακίνηση, άρα και λίγο ως πολύ τροποποίηση στην αντίληψη της πραγματικότητας. Και αυτό συμβαίνει, επειδή το λάξευμα είναι κάτι αφύσικο (δε βρίσκεται π.χ. σε ένα αστικό περιβάλλον αλλά στην ερημιά), είναι παράταιρο, δεν ταιριάζει με τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις μας, και προκαλεί μικρό σοκ. Επιπλέον, τα σύμβολα δεν αφορούν μόνο εκείνους που τα σκάλισαν, γιατί ο χαρακτήρας των περισσοτέρων λαξευμάτων είναι υπερπροσωπικός. Πιθανώς, έτσι εξηγείται η εμμονή ορισμένων (συγκαταλέγομαι) να βρουν όλα τα λαξεύματα και να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους που τα κατασκεύασαν. Το διαδίκτυο βρίθει αποκαλυπτικών αναφορών για την ισχυρή εντύπωση που αποκόμισαν ορισμένοι από τα σύμβολα, και την επιθυμία τους για περαιτέρω (εμπιστευτικές) πληροφορίες.

Όσον αφορά εμένα, μετά την πρώτη μου εντύπωση (που ομολογώ πως με προβληματίζει λίγο, αφού δε με συγκίνησαν περισσότερο από τα απλά αρχαία λατομικά ίχνη), γεννήθηκε η παρόρμηση να φτιάξω κι εγώ κάτι. Δυστυχώς −για διάφορους λόγους, με κυριότερο την έλλειψη κάθε κλίσης προς τις εικαστικές τέχνες−, δεν έχω πραγματοποιήσει αυτή την επιθυμία.[42] Απορώ όμως, μετά τη δημοσιότητα, πώς δεν παρουσιάστηκαν νέα έργα από ανθρώπους με τις απαιτούμενες ικανότητες. Διότι από ανάλογες περιπτώσεις (όπως τα κρεμάσματα κούκλας, οι ανασκαφές στη Σπηλιά ή οι διανοίξεις περασμάτων σε σπηλαιοβάραθρα) είναι αναμενόμενο κάποιοι να "ομολογήσουν" την πατρότητα των λαξευμάτων, άλλοι να υποδείξουν τους κατασκευαστές που τάχα γνωρίζουν, ή άλλοι να μιμηθούν τα υπάρχοντα με τρόπο που να συγχέονται τα μεν με τα δε. Ίσως να είναι ακόμη πολύ νωρίς. (Εκτός κι αν αυτό έχει ήδη συμβεί).

Φαντάζομαι ότι σε παλαιότερες εποχές τα ανάγλυφα θα αργούσαν πολύ να γίνουν ευρέως γνωστά. Όμως, μετά το θόρυβο του 1990 με το νέο εργοτάξιο το ενδιαφέρον (που δεν είχε ποτέ σβήσει εντελώς) αναθερμάνθηκε και οδήγησε παλαιούς και νέους και πάλι στην Πεντέλη. Η εύρεση των πρώτων συμβόλων συνέτεινε στην περαιτέρω αύξηση των επισκέψεων. Έτσι, ήδη στην εκπομπή του ο Μπαλάνος (22/1 και 13/7/95) έδειξε τη δεξιά παλάμη, τα δύο Φ, τη μαντάλα και την επιγραφή «Και διαφθείραι τους διαφθείραντας την γην». Και ό,τι παρουσιαστεί από την τηλεόραση γίνεται γνωστό σε τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που έκτοτε αναρωτιέμαι μήπως τα μεταγενέστερα έργα, που είναι πολύ καλύτερης ποιότητας από τα παλαιότερα, δεν ανήκουν στους αρχικούς κατασκευαστές αλλά σε συνεχιστές που ζήλωσαν τη "δόξα" τους. (Εκτός κι αν οι πρώτοι έκαναν εντωμεταξύ σχετικά μαθήματα).

Όπως και να 'χει, στο Πέρα από το Αίνιγμα της Πεντέλης (φθινόπωρο 2004), ο Μπαλάνος γράφει τη γνώμη του (βλ. σ. 292-303), και έχει φωτογραφίες από το μεγάλο διπλό πέλεκυ, την αριστερή παλάμη, το τρίγωνο με το ψάρι, τον εξάκτινο αστέρα με κάτι σαν σταυρό μέσα του, και την επιγραφή «Εκάς οι βέβηλοι». Επίσης, σε αρκετές ιστοσελίδες είχαν ήδη δημοσιευτεί (και δημοσιεύονται συνεχώς) φωτογραφίες των σκαλισμάτων (ορισμένα από αυτά έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς και σε σχετικά περιοδικά [43]). Όμως μοναδική σχεδόν πλήρης παρουσίαση και διεξοδική μελέτη τους υπάρχει στην ιστοσελίδα Τα σκαλισμένα σύμβολα της Πεντέλης − μέρη Α΄, Β΄, Γ΄ (https://www.iranon.gr/PENTELI/PENTELI2addendum.htm).

Υπάρχει η γενική εντύπωση ότι τα έργα είναι «επιμελώς κρυμμένα» σε χώρους απόμερους, άρα ποιος ξέρει ποια μυστική οργάνωση έκανε τελετές, και τα τοιαύτα. Μου είναι δύσκολο να φανταστώ τον οποιονδήποτε ήθελε να σκαλίσει κάτι, για οποιονδήποτε λόγο, να διαλέξει ένα πολυσύχναστο σημείο ώστε να τον ενοχλεί ο κάθε περαστικός.[44] Στην πιο ήσυχη περιοχή όπου λαξεύτηκαν, οι κατάλληλες επιφάνειες βρίσκονταν μέσα σε μικρά παλαιά, ή και αρχαία, λατομεία κι επομένως αναγκαστικά μη ορατές από τους δρόμους (υπήρχε και το δάσος τότε).

Η γνώμη μου είναι ότι δεν έχουν καμία σχέση με τελετές οποιουδήποτε είδους. Αυτό το στηρίζω στο γεγονός ότι ουδέποτε βρήκα το παραμικρό ίχνος στα πολλά σημεία όπου βρίσκονται [βλ. εδώ, σημ. 51].[45] Επιπλέον, ποια οργανωμένη ομάδα θα έφτιαχνε ναό με διασκορπισμένα τα αρχιτεκτονικά του μέλη; Αλλά γνωρίζοντας πώς λειτουργεί το πράγμα, δεν αποκλείω καθόλου να διαβάσει κάποιος τα προηγούμενα και να φροντίσει να μας δώσει "αδιάσειστα" στοιχεία για τελετουργίες. Πρέπει λοιπόν να εξετάζεται το κάθε στοιχείο με γνώμονα το πότε παρατηρήθηκε: σε ανύποπτη εποχή ή κατόπιν σχετικού θορύβου;

Επομένως, (παρά τα όσα περί του αντιθέτου ακούγονται) επαναλαμβάνω ότι δε βλέπω τελετουργίες διαφόρων ομάδων που ταυτόχρονα σκάλισαν και τα σύμβολά τους. Ακόμη κι αν κάποτε συνέβη ή θα συμβεί στο μέλλον διεξαγωγή αναμφισβήτητης τελετής, προφανώς θα είναι μεταγενέστεροι χρήστες.[46] Οι κατασκευαστές πρέπει να ήταν διάφορα άτομα και ο καθένας ίσως εξέφρασε στην πέτρα στιγμιότυπα από την εσωτερική πορεία του. Αλλιώς, τι νόημα έχει η διασπορά των λαξευμάτων; Μόνο για να μας κάνουν να ψάχνουμε όλο το βουνό;

Επειδή ποτέ δεν πίστεψα πως αυτά τα έργα είναι δυνατόν να διατηρηθούν, μακάρι να ήταν πιο απρόσιτα, διότι έτσι θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να διασωθούν. Αυτοί που χαίρονται να καταστρέφουν πληθύνονται· ειδικά τώρα, μετά τη δημοσιότητα, υπάρχει ένας λόγος παραπάνω. Με όσα λέγονται η μοίρα τους είναι να μην προλάβουν να παλιώσουν. "Χριστιανοί" τα καταστρέφουν ως σατανιστικά και αντιχριστιανοί τα καταστρέφουν ως χριστιανικά! Οι δε καταστροφείς των πάντων τα καταστρέφουν αδιακρίτως, αφού ακόμη κι αν ο Πραξιτέλης έφτιαχνε σήμερα τον Ερμή του στην Πεντέλη σε λίγες ημέρες θα έβρισκε τα συντρίμμια του, πριν προλάβει κάποιος συλλέκτης να τον αρπάξει.[47]

Γιατί χριστιανικά σύμβολα θεωρούνται μαγικά και σατανιστικά; Διότι η άγνοια, η βλακεία και η προκατάληψη βασιλεύουν! Ποιος σκέφτεται ότι τα αρχετυπικά σύμβολα (κι όχι τα επινοημένα) μεταφέρουν πληροφορίες που δεν υπάρχει τρόπος να μεταδοθούν αλλιώς;

Όσον αφορά την ταυτότητα αυτών που τα σκάλισαν (γιατί εμφανώς δεν έχουν γίνει όλα από το ίδιο χέρι), ίσως πρέπει να αναζητηθεί σε χώρους όπου μπορεί κάποιος να μάθει την τεχνική. Γλύπτες καλλιτέχνες μάλλον δεν είναι (εκτός ίσως από αυτόν που έφτιαξε το πρόσωπο το Φεβρουάριο 1996).[48] Θα μπορούσαν να προέρχονται από κύκλους λαϊκών μαστόρων (όμως μάλλον δεν υπάρχουν πια κι έχουν αντικατασταθεί από καλλιτέχνες) ή μαρμαράδων που φτιάχνουν επιτάφιες πλάκες [49] (όμως και αυτοί πλέον σπανίως χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους αλλά τα μνημεία δουλεύονται με παντογράφο ή αμμοβολή), οπότε πιθανότατα να είναι και εντελώς αυτοδίδακτοι.[50]

Οπωσδήποτε όμως δεν είναι τόσο "ανήκουστοι" παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα. Ένας φίλος μού είπε ότι το φθινόπωρο 2004 άκουσε κάποιον να σκαλίζει. Κατευθύνθηκε με προφύλαξη προς το μέρος των χτυπημάτων, αλλά −πριν πλησιάσει ακόμη− πάτησε κι έσπασε με θόρυβο ξερόκλαδο. Αμέσως τα χτυπήματα σταμάτησαν. Δεν είχε χρόνο για να περιμένει και έφυγε. (Όμως, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τίποτε νέο στην περιοχή).

Επίσης στις 25/8/05 μου διηγήθηκε επιτόπου κάποιος Π. ότι πριν από 3 χρόνια είχε ακούσει να σκαλίζουν ψηλά στο βουνό. Γυρνώντας ύστερα από μιάμιση ώρα το σκάλισμα συνεχιζόταν. Ενώ είχε την επιθυμία να πάει και να δει, τελικά ένιωσε περίεργα κι αποφάσισε να φύγει. Πήγα στο σημείο που μου υπέδειξε, αλλά δε βρήκα τίποτε. Καταλήξαμε ότι μάλλον άκουγε τα χτυπήματα από ανάκλαση και η πηγή τους βρισκόταν αλλού.

Θα ρωτήσετε: «Καλά, δεν τους έχει δει κανείς τελικά; Μόνο τους έχουν ακούσει;» Όχι, βέβαια· υπάρχουν μαρτυρίες παράνομου νταμαρτζή, βοσκού και 2 πληρωμάτων περιπολικών, που όλοι είδαν κάποιον να σκαλίζει και μάλιστα αντάλλαξαν και μερικές κουβέντες (πλην του νταμαρτζή, που κι αυτός δεν ήθελε γνωριμίες). Όμως, τι άλλο; Δεν έχουν ούτε όνομα ούτε διεύθυνση ούτε την απάντηση γιατί σκάλιζε − περισσότερο επειδή δεν τους ενδιέφερε. Ο βοσκός και το ένα πλήρωμα περιγράφουν μάλλον τον ίδιο σωματώδη άντρα μεταξύ 40 και 45 χρόνων (το 1996).[51] Οι άλλοι αστυνομικοί (το 1995) περιγράφουν διαφορετικό άνθρωπο, νεότερο, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό (μάλιστα, μη ενημερωμένοι περί των "σατανιστικών", προσδιόρισαν απλώς τον πεντάκτινο ως «κάτι σαν το σήμα της Chrysler»). Υποθέτω πως και άλλοι έχουν δει κάποιους επί τω έργω.

Όπως στις 18/4/04 στο λατομικό πάρκο Αλούλα (βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Πεντέλης), εγώ και η Μ.Μ. είδαμε κάποιον νεαρό να πηγαίνει στην απομονωμένη θέση όπου μόλις είχαμε γευματίσει. Λόγω σύντομης βροχής δεν απομακρυνθήκαμε αρκετά, αλλά περιμέναμε κάτω από πεύκο στην πλαγιά. Αυτός νόμισε πως είχαμε φύγει κι έπιασε δουλειά. Τον ακούσαμε λοιπόν που άρχισε να σκαλίζει. Όπως και άλλοι μάρτυρες δεν πήγαμε να κατασκοπεύσουμε, όχι βέβαια γιατί είχαμε κανένα πρόβλημα, απλώς από διακριτικότητα. Φυσικά δεν μπορούσαμε (λόγω ηλικίας) να του αποδώσουμε κανένα από τα γνωστά λαξεύματα. Ύστερα από 7 μήνες, που πήγα να ρίξω μια ματιά, δεν μπόρεσα να βρω κάποιο ίχνος. Όμως δεν έμεινα ικανοποιημένος. Όταν ξαναπήγαμε στις 18/9/05, ήμουν αποφασισμένος να βρω τι έκανε. Αυτή τη φορά είχα υπόψη μου και την περίπτωση να μην σκάλιζε. Έτσι, βρήκα αμέσως πως είχε καρφώσει βύσματα για να δέσει σκοινί και να κατέβει σε σπηλαιοβάραθρο (που μέχρι τότε δε γνώριζα)!

Προσοχή λοιπόν, γιατί το λάθος είναι πολύ εύκολο. Ο ήχος είναι ακριβώς ο ίδιος: σφυρί που χτυπάει σε μέταλλο. Υπάρχει όμως μια διαφορά, αρκεί να ξέρει κανείς πού να εστιάσει την προσοχή του. Όταν κάποιος καρφώνει κοίλο βύσμα, κάθε λίγες σφυριές πρέπει να σηκώνει απ' το βράχο το εργαλείο και να το χτυπάει στον αέρα για να βγει το υλικό που έχει σφηνώσει μέσα στο βύσμα. Έτσι ο ήχος αλλάζει, γίνεται πιο καμπανιστός και η νότα που βγάζει ψηλώνει.

Έχω τη γνώμη πως η δραστηριότητα αυτή έλαβε τέλος (τουλάχιστον στη γνωστή περιοχή) κυρίως εξαιτίας της πυρκαγιάς του 1998. Όχι μόνο κάποιος που θα σκάλιζε θα ήταν ορατός από μακριά, αλλά και θα έπρεπε να δουλεύει ημέρες με βαριά συννεφιά ή νύχτες, αφού η προοπτική παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο μάλλον θα ήταν αποτρεπτική. (Εκτός κι αν είναι όλα συμπτώσεις, κι η εξήγηση είναι άλλη, π.χ. η ηλικία και η σωματική κατάσταση να μην επιτρέπουν τέτοιες δραστηριότητες − ή και να μη ζουν πια).[52] Το βέβαιο είναι πως από τότε δεν εμφανίστηκε νέο λάξευμα, ενώ παραμένουν αδούλευτα και τα ημίεργα. Τα όσα μεταγενέστερα έχω συναντήσει σε άλλες περιοχές του βουνού ανήκουν είτε στις κατηγορίες που αναφέραμε στην αρχή του κεφαλαίου είτε είναι αδιευκρίνιστα.

Εσχάτως, είχα την πληροφορία ότι κάτοικος της Παλαιάς Πεντέλης έχει παραδεχτεί σε στενό κύκλο πως αυτός έχει σκαλίσει τα σύμβολα. Όμως, επειδή υπάρχει κάτι κραυγαλέο (δεν το διευκρινίζω, γιατί θα τον αποκαλύψω), διατηρώ επιφυλάξεις και περιμένω αποδείξεις.

Αν λοιπόν η ταυτότητα παραμένει άγνωστη, το προφίλ τους όμως διαγράφεται αρκετά καθαρά. Ο προσδιορισμός του Μπαλάνου «χριστιανοπαγανιστές» (βλ. Πέρα από το Αίνιγμα της Πεντέλης, σ. 292, 303), δε με βρίσκει σύμφωνο ως προς το δεύτερο συνθετικό. Γιατί είναι και ειδωλολάτρες; Ακόμη κι αν υποθέσουμε πως όλα τα σύμβολα ανήκουν στους ίδιους κατασκευαστές, ο διπλός πέλεκυς, οι παλάμες και τα αστρολογικά σύμβολα το μόνο που υπογραμμίζουν είναι πως αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν σχέση με την καθεστηκυία χριστιανική εκκλησία όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Εκκλησία που απορρίπτει πολλά από εκείνα που βρίσκονται στα ιερά κείμενα επί των οποίων υποτίθεται πως εδράζεται. Επομένως, πρόκειται καθαρά για χριστιανούς. Όμως, αν θέλουμε να τους διαστείλουμε από τους κοινώς λεγόμενους χριστιανούς, μάλλον είναι πιο κοντά σε φονταμενταλιστές και πουριτανούς ή γνωστικούς. Αλλά επειδή κι αυτοί οι όροι έχουν διαφθαρεί τελείως, κι εφόσον δεν ξέρουμε πώς αυτοπροσδιορίζονται, θα έλεγα πως είναι χριστιανοί όσον αφορά το επένδυμα.

Ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο και αν ανατρέξουμε στην πλησιέστερη ιστορικά ανάλογη περίοδο, εκείνη δηλαδή που ας ορίσουμε συμβατικά ότι διήρκεσε 2 αιώνες πριν και 2 αιώνες μετά τη γέννηση του Χριστού, θα παρατηρήσουμε αντίστοιχα φαινόμενα: οι πατροπαράδοτες θρησκείες είχαν ξεφτίσει, τα ήθη εξαχρειώνονταν, η νομοθεσία προσκολλημένη στο γράμμα είχε καταντήσει από δικαιοκρίτης να είναι χορηγός νομιμοφάνειας σε κάθε τι παράλογο, η όλη κοινωνία νοσούσε και πολλοί άνθρωποι δεν ήξεραν από πού να πιαστούν. Έτσι, βρήκαν πρόσφορο έδαφος διάφορες παλαιές τοπικές θρησκείες να αναβιώσουν και να εξαπλωθούν (όπως του Μίθρα). Όμως αυτό που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη περίοδο είναι ο συγκρητισμός, δηλαδή η ανάμειξη στοιχείων διαφόρων θρησκειών. Γιατί, λοιπόν, τα έστω ετερογενή σύμβολα της Πεντέλης να μην απηχούν αντίστοιχες σημερινές αντιλήψεις; Παρόμοιες συνθήκες παράγουν παρόμοια αποτελέσματα.[53]

Έχει διατυπωθεί η θεωρία πως υπήρχε κάτι παραπάνω από μονήρεις ασκητές στην Πεντέλη, ότι δηλαδή στην πραγματικότητα ήταν μια μοναστική κοινότητα −«Η αδελφότητα της Σπηλιάς», κατά την ιστοσελίδα iranon [54]−, που ακολουθούσε ιδιότυπη χριστιανική ατραπό. Όμως, διαφωτιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν, και πέραν της αναφοράς του Εβλιά Τσελεμπί [55] δεν έχουμε τίποτε (εκτός από την ερμηνεία κάποιων ευρημάτων, όπως το πλήθος από δοκοθήκες στο λατομείο της Σπηλιάς, εν αντιθέσει με τα άλλα αρχαία λατομεία όπου δεν έχω βρει καμία − εκτός κι αν οι δοκοθήκες είναι της βαυαρικής περιόδου). Φυσικό, λοιπόν, ήταν να συνδεθεί η υποθετική παλαιά αδελφότητα με τα σύγχρονα λαξευμένα σύμβολα.

 

«...τα σύμβολα χαράσσονται από ανθρώπους που έχουν πρόσβαση εκεί που οδηγήθηκε ο Εβλιά Τσελεμπί.[56] Είναι τα σύμβολα που είδε χαραγμένα στον υπόγειο τόπο που τον οδήγησαν οι μοναχοί της μονής Πεντέλης...»

(http://www.esoterica.gr/forumS/topic.asp?whichpage=13&ARCHIVEVIEW=&TOPIC_ID=3453, ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣGR, 14/7/04)

 

Δεν ξέρω αν όντως υπήρξε αυτή η αδελφότητα (και μάλιστα στα κράσπεδα της αίρεσης), όμως σίγουρα υφίσταται σήμερα μια άλλη άτυπη ομώνυμη "αδελφότητα" (της οποίας τυγχάνω μέλος): αποτελείται από όσους έχουν "κολλήσει" με τη Σπηλιά, και την Πεντέλη γενικότερα! Τα περισσότερα μέλη της δεν έχουν συναντηθεί ποτέ, άλλωστε το απαγορεύει και ο διαχρονικός της χαρακτήρας. Πώς να έχω συναντηθεί με τον Καμπούρογλου ή με τον Κρυστάλλη;[57]

Όποιοι και να ήταν, παραμένει το ερώτημα: τι τους ώθησε να επιλέξουν και να σκαλίσουν τα συγκεκριμένα θέματα;

Ίσως η απάντηση να μην είναι τόσο εντυπωσιακή όσο οι νυχτερινές τελετές μιας σέκτας με ρίζες στο μακρινό παρελθόν. Ενώ είχαν περάσει μήνες από την ολοκλήρωση αυτού του κεφαλαίου, και κάποια χρόνια από την ανάγνωση του βιβλίου C.G. Jung: Λόγος και εικόνα (Aniela Jaffé, εκδ. Ιάμβλιχος), αιφνίδια (φυσικά, χωρίς να ασχολούμαι πλέον με το θέμα) ανέκυψε αυτή η (προφανής) σύνδεση: ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, ο Ελβετός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, σε ώριμη ηλικία αγόρασε μια έκταση δίπλα σε λίμνη κοντά στη Ζυρίχη και έκτισε ένα πύργο. Αφού κατά την οικοδόμηση εργάστηκε ως βοηθός των μαστόρων της πέτρας, στη συνέχεια ασχολήθηκε με την καλλιέργεια της γης του, έκοβε και ντάνιαζε μεγάλες ποσότητες καυσόξυλων σε κανονική διάταξη, "έπαιζε" διευθετώντας ένα ρυάκι, κ.λπ. Εκτός αυτών, όταν εβδομηντάρισε, σιγά-σιγά λάξευσε διάφορα ανάγλυφα και χάραξε επιγραφές ελληνιστί και λατινιστί είτε στα αγκωνάρια της τοιχοποιίας είτε σε όγκους διάσπαρτους στο κτήμα.

Όλα αυτά (τα οποία έκανε παράλληλα με την κύρια ασχολία του που ήταν η έρευνα της ανθρώπινης ψυχής: έβλεπε τους ασθενείς του, διάβαζε αμέτρητα βιβλία, έκανε διαλέξεις, έγραφε μέχρι το τέλος της μακράς ζωής του), δε σας φαίνονται γνωστά; Έχουμε το πλήθος των λαξευμένων συμβόλων και επιγραφών, τις γεωμετρικές στοιβάξεις των λίθων από τις ανασκαφές, τους "βωμούς" [βλ. εδώ, σημ. 61] και τις στήλες [βλ. εδώ, σημ. 25] από σπασμένες μαρμαρόπλακες των σχιστηρίων, το τείχος [βλ. εδώ, σημ. 62] στην οδό καταγωγής 2.

 

«Η επεξεργασία των λίθων σήμαινε για αυτόν πολλά περισσότερα από μια ενασχόληση για να περνάει η ώρα. Ήταν πάντα μια "τελετουργία εισόδου, για τις ιδέες και τα έργα που ακολουθούσαν". Κοιτάζοντας πίσω συνόψισε τι σήμαιναν για εκείνον αυτές οι δραστηριότητες. "Δεν είμαι καλλιτέχνης. Προσπαθώ μόνο να περάσω πράγματα μέσα στην πέτρα· πράγματα που νομίζω πως είναι σημαντικό να εμφανίζονται σε σκληρό υλικό και να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. 'Αλλες φορές προσπαθώ να μορφοποιήσω κάτι που φαίνεται πως βρίσκεται μέσα στην πέτρα και με κρατά ανήσυχο. Τίποτε δεν είναι για επίδειξη, μόνο για να σταθεροποιηθούν ορισμένα πράγματα και να αντέξουν στο χρόνο"». (κεφ. Ο πύργος στο Μπόλινγκεν, σ. 213)

 

Η δική μου εκτίμηση για τον Γιουνγκ είναι ότι πρώτα-πρώτα χρειαζόταν μια χειρωνακτική δραστηριότητα ως αντίρροπη στο βάρος του διανοητικού του έργου. Αλλά, καθώς η ανάγκη δεν ήταν μόνο για απλή σωματική γυμναστική, εξελίχθηκε σε κάτι ουσιαστικότερο: εξωτερίκευε μέσα στη φύση τα ψυχικά του περιεχόμενα εκφορτίζοντας πιέσεις και συνειδητοποιώντας νοήματα σε διάλογο με το ασυνείδητό του. Όταν μιλά για «σταθεροποίηση», ίσως ήλπιζε πως αυτά τα έργα θα λειτουργούσαν και ως βοηθήματα για να αγκιστρωθεί η συνείδησή του στο εκάστοτε νέο προσιτό επίπεδο και να κρατηθεί εκεί. Διότι λίγο-πολύ όλοι έχουμε τις υπερβατικές αναλαμπές μας. Όμως, καθώς είναι ακούσιες δεν έχουν διάρκεια και, στην καλύτερη περίπτωση, το μόνο που μένει είναι η ανάμνησή τους. Σύμφωνα με τη δική του ορολογία, όντας ο ίδιος διαισθητικός τύπος, οι παραπάνω ασχολίες αποτελούσαν προσπάθεια να καλλιεργήσει την κατώτερη λειτουργία του, εκείνη της αίσθησης, που βρισκόταν στο ασυνείδητό του.

Μπορεί, λοιπόν, ορμώμενοι αναλόγως οι άγνωστοι λαξευτές να έκαναν στην Πεντέλη όλα αυτά τα ετερόκλητα, είτε συνειδητά είτε όχι.

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

 


[34] Ύστερα από δύο μήνες, μάλλον με την ίδια μαύρη μπογιά σχεδιάστηκε αριστερά έξω από το στόμιο της Σπηλιάς ένα βέλος καμπυλωμένο σε κύκλο, με την αιχμή του δηλαδή να φτάνει στην ουρά του (θύμιζε το σύμβολο του ουροβόρου όφεως, ως "ουροπλήττον βέλος"). Ήταν ορατό μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου 1991, οπότε καλύφθηκε με χρώμα στην απόχρωση του βράχου για να μη φαίνεται στο πλάνο ενός γυρίσματος.

Εδώ, παρεμπιπτόντως, βλέπουμε ότι στις 25/11/88 πράγματι δεν υπήρχε η διαμπερής τρύπα [βλ. εδώ, σημ. 29].

[35] Αν ποτέ κάποιος βρει στο λατομείο Παινέση μακρόστενη πέτρα, τριγωνική κατά το ένα άκρο, με ίχνη επιπέδωσης από φαγάνα (οδοντωτό εργαλείο με χοντρά δόντια), μην τη συνδέσει με αυτό το ημίεργο. Είναι το αποτέλεσμα του πρώτου (και τελευταίου) μαθήματος που έκανα πάνω στη δύσκολη λαξευτική τέχνη με δασκάλα την Ε.Κ. Πάντως, τέσσερα χρόνια αργότερα, κι αφού είχε μεσολαβήσει μεγάλη αναστάτωση από τις παράνομες εργασίες, βρήκα την πέτρα in situ (!) μέσα στον κυκεώνα της σαβούρας που κάλυπτε την πλατεία του λατομείου.

Να προσθέσω ότι βρήκα πολύ πιο εύκολη τέχνη την κατασκευή των εργαλείων. Χρησιμοποιώντας διάφορα πεντελικά ευρήματα, έστησα πρόχειρο καμίνι στην αυλή μου, κι έφτιαξα αρκετά εργαλεία. Παρότι ο χάλυβας ήταν κυρίως οικοδομικός, προέκυψαν εξαιρετικά εργαλεία για μάρμαρο. Τα χρησιμοποίησα αρχικά σε πέτρες που έφερα στο σπίτι μου, και αργότερα στο βουνό.

Μερικά δείγματα της παραγωγής μου.

[36] Ένα παλαιό χάραγμα ("τρίλιζα") που αναφέρει ο Ι. Ιωάννου (βλ. Ιστορία, Θρύλοι και Παραδόσεις του Πεντελικού βουνού, 1983, σ. 128), μου πήρε 23 χρόνια για να το ανακαλύψω! (Η θέση που το τοποθετεί είναι βάσει της ονομασίας που έδωσαν στην περιοχή τα νεότερα λατομεία, επεκτείνοντας το παλαιότερο τοπωνύμιο). Πρόκειται για τρία ομόκεντρα τετράγωνα (η μία πλευρά του εξωτερικού τετραγώνου λείπει), υπάρχουν οι δύο διαγώνιοι και οι δύο μεσοκάθετοι, όμως όλες σταματούν στις πλευρές του εσώτατου τετραγώνου.

[προσθήκη] Ο φίλος Α.Π. ανακάλυψε στο Μουσείο Βρανά άλλη μια "τρίλιζα" πάνω σε αρχαίο ταλαιπωρημένο κιονόκρανο (ανήκε στο Τρόπαιο που στήθηκε μετά τη μάχη του Μαραθώνα). Υπάρχει διαφορά στη χάραξη (αντί για τη συνεχή γραμμή της προηγούμενης, αυτή έχει γίνει με πονταρισιές του βελονιού), και λείπουν οι διαγώνιοι. (Ο ίδιος μου επεσήμανε αυτή τη δημοσίευση για χαραγμένα παιχνίδια στον Παρθενώνα).

[37] Μια διαφορετική κατηγορία είναι τα σχήματα και οι επιγραφές που φτιάχνονται με πέτρες επί εδάφους. Εκτός του γνωστού σταυρού έξω από τη μαντάλα, έχω δει άλλους 10 πανομοιότυπους: στις 18/4/90 πάνω στο φύλλο από τον τοίχο του πράσινου παραπήγματος (που είχε μεταφερθεί ως πάγκος στο βάθος της Σπηλιάς [βλ. εδώ, σημ. 43]). Στις 17/7/95 έξω από τη Σπηλιά, δεξιά λίγο πριν από τις πέτρες που έφραζαν το πέρασμα. Στις  26/10/95 και στις  7/1/01 έξω από τη μαντάλα, λίγο παρακάτω από το γνωστό σταυρό. Στις 9/12/99 στο λατομείο με την "άσπρη λίμνη" (λ41 κατά το τοπογραφικό διάγραμμα Κορρέ). Στις 30/5/05 μέσα στον 'Αγιο Σπυρίδωνα στο πεζούλι έξω δεξιά από το βήμα. Στις 11/1/07 στην είσοδο λατομείου Μοσχού (λ6 κατά το τοπογραφικό διάγραμμα Κορρέ). Στις 2/7/07 στο "Σπίτι των Νάνων" (στις 29/6/06 οι πέτρες είχαν τη διάταξη βέλους, και κάποιος φαίνεται ότι το μετέτρεψε σε σταυρό). Στις 16/8/07 στην άκρη του λιθόστρωτου. Στις 27/6/08 έξω από τη Σπηλιά, δεξιά λίγο μετά τις πέτρες που έκλειναν το δρόμο.

Τρεις από αυτούς τους σταυρούς. Ο κάτω δεξιά ήταν βέλος αρχικά (κάτω αριστερά).

Επίσης, οι ευμεγέθεις επιγραφές ανάλογης κατασκευής. Δύο από αυτές είναι αγγλιστί: "R.M.T." και "TIRED? YES!" Μου είναι άγνωστο το πότε φτιάχτηκαν (είδα την πρώτη στις 12/4/01 και τη δεύτερη στις 14/2/02).

Στις 2 ένθετες βλέπουμε την επιγραφή R.M.T. από αεροφωτογραφίες (Bing)

Βρίσκονται σε τέτοιες θέσεις ώστε δεν μπορούν να ιδωθούν (και να φωτογραφιστούν) σωστά παρά μόνο από τον αέρα. Γιατί στη μία δεν υπάρχει ψηλότερο σημείο κοντά, και στην άλλη που υπάρχει βλέπεις την επιγραφή ανάποδα. Δεν ξέρω αν αυτό έγινε τυχαία ή από πρόθεση. Θυμάμαι όμως ότι το 1979 σκεφτόμουν να γράψω κι εγώ κάτι με την ίδια τεχνική, κάτι μεγάλων διαστάσεων, με σκοπό να διαβαστεί από κάποιο δορυφόρο, που τότε υπέθετα ότι θα επόπτευε την περιοχή (πράγμα που φυσικά τώρα συμβαίνει, και οι φωτογραφίες είναι στη διάθεση οποιουδήποτε στο διαδίκτυο). Τελικά, δεν το έκανα επειδή δεν έβρισκα να γράψω κάτι καλό. Στις 3/3/02 στο λατομείο δεξιά του δρόμου που πάει από Παλιά Πεντέλη προς 'Αγιο Πέτρο, λίγο πριν φτάσουμε στη θέση Καρυδιά, υπήρχε παρόμοια επιγραφή, ελληνιστί, με πιο ξεκάθαρο νόημα: ΕΛΠΙΔΑ Σ' ΑΓΑΠΩ, όμως ήταν προσανατολισμένη σωστά για να διαβάζεται από απόσταση.

Και μια ξεχωριστή κατασκευή που συνέπεσε με την περίοδο των λαξευμάτων: στις 21/12/95, στο λατομείο πίσω από το πέτρινο πυροφυλάκιο, υπήρχε φτιαγμένος από θραύσματα μαρμάρινων πλακών αρχαιοπρεπής περίπτερος ναός (εξάστυλος, με 9 κίονες στις μακρές πλευρές) με 1 μ. ύψος και 2 μήκος! Δηλαδή, πολλή δουλειά είτε ήταν έργο ενός είτε ομάδας ανθρώπων. Μόνο για να κατασκευαστούν οι ~340 "σπόνδυλοι" του μοντέλου σπάζοντας πλάκες σε χονδροειδώς κυκλοτερές σχήμα, ποιος ξέρει πόσος κόπος και χρόνος απαιτήθηκαν. Πάντως, ο κατασκευαστής πρέπει να ήταν σχετικός με το αντικείμενο. (Στις 8/4/96 υπήρχε ακόμη, ενώ στις 7/9/97 ήταν κατεδαφισμένος. Τα ερείπια καλύφτηκαν από την επίχωση της Αττικής Οδού το 2000).

Ο ναός κτισμένος πάνω στη μαρμαρόσκονη, που είχε ριχτεί στο λατομείο σε τεράστιες ποσότητες υπό μορφή αραιής λάσπης προερχόμενης από σχιστήρια μαρμάρων στο Σωρό Αμαρουσίου. Πρόκειται για το "λευκό υλικό" που προβλημάτισε τον Μπαλάνο.

[38] Ένα παράδειγμα για το πώς από δύο αληθινά δεδομένα μπορεί να προκύψει τερατολογία: είναι γεγονός ότι κοντά στη Σπηλιά λαξεύτηκε το 1990-91 στο μέτωπο αρχαίου λατομείου η μαντάλα. Είναι επίσης γεγονός ότι στο δρόμο που περνάει απέξω υπάρχει (πριν από το 1980) σταυρός φτιαγμένος με μικρές πέτρες βαλμένες στη σειρά (εδώ φωτο του σταυρού 23/1/83 και 2/5/83, από την ιστοσελίδα http://www.vembos.gr/pendeli.htm)

Επόμενο είναι να διασκορπίζονται συχνά οι πέτρες, είτε κατά λάθος από τα πόδια των περαστικών είτε σκοπίμως. Ο σταυρός όμως ξαναφτιάχνεται. Από τη στιγμή που αυτό έγινε ευρύτερα γνωστό μπήκαν πολλοί στο παιχνίδι: αυτοί που τον διασκορπίζουν και εκείνοι που τον αποκαθιστούν στην αρχική του μορφή ή σε παραλλαγές. (Τον έχω δει: ισοσκελή, σε σχήμα Χ, ανεστραμμένο, με γυριστές τις άκρες του κάθετου σκέλους, με γυριστές όλες τις άκρες, σβάστικα, βέλος, χοντρό βέλος, διαγώνιο βέλος, μόνο το κάθετο σκέλος, οκτάκτινο). Από στόμα σε στόμα οι δύο περιπτώσεις συγχωνεύτηκαν και ειπώθηκε πως η μαντάλα είναι εκείνη που κατά καιρούς εξαφανίζεται για να επανεμφανιστεί αργότερα! (Extra 3, Αληθινά ψέματα, Φίλιππος Καμπούρης, 27/7/04)

Όσο για το λόγο της ύπαρξης αυτού του σταυρού, έχουν γίνει πολλές υποθέσεις. Από τη δική μου πρακτική, μπορώ να προσθέσω άλλη μία: όταν για κάποια χρόνια ανέβαινα στο βουνό με τον Π.Μ. δίνοντας ραντεβού σ' ένα σημείο της διαδρομής, είχαμε συμφωνήσει όποιος περάσει πρώτος σε άλλο προσυμφωνημένο σημείο να αφήνει ένα χαλίκι (που απομάκρυνε ο δεύτερος). Έτσι, ο καθένας ήξερε αν ο άλλος είχε προηγηθεί ή όχι και κανόνιζε την τακτική του, ώστε να αποφευχθεί ανεπιθύμητη τυχαία συνάντηση με κάποιον άγνωστο. Ενδέχεται, λοιπόν, ο σταυρός και οι μετατροπές του να είναι κώδικας μεταξύ κάποιων επισκεπτών της Σπηλιάς.

[39] Ένα ακόμη πραγματικά εξωφρενικό συμβάν: το 2002 δύο άτομα πήγαν να φωτογραφίσουν το σκαλισμένο Φ, που γνώριζαν ήδη από πολλού. Έτσι, κανείς τους δεν αντιλήφθηκε την ύπαρξη του μεγάλου κλειδιού που βρισκόταν λαξευμένο από το 1998 τέσσερα μέτρα δίπλα του!

[40] Ως επιβεβαίωση ήρθε στις 30/7/07 η απρόσμενη ανακάλυψη της εξαιρετικής παλαιάς βραχογραφίας ενός αλόγου μέσα στη Σπηλιά, σε πασιφανές σημείο που, φυσικά, είχα ερευνήσει κυριολεκτικά αμέτρητες φορές!

[προσθήκη] Στην επόμενη φωτογραφία δύο λαξεύματα λίγων εκατοστών, που πιθανώς δεν υπήρχαν (ειδικά το κάτω) όταν στις 17/7/08 δημοσιεύτηκε το παρόν βιβλίο (βρίσκονται στην περιοχή της Σπηλιάς). 'Αγνωστο αν σκάλισαν κι αλλού, όμως το βέβαιο είναι ότι κάποιοι πήγαν (πάλι) στην Πεντέλη με τα απαραίτητα εργαλεία.

Το κάτω φέρνει σε μανιτάρι, το πάνω...;

[41] ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ. ΠΡΑΞΕ ΑΝΑΛΟΓΑ.

Αυτή η επιγραφή ήταν χαραγμένη πρόχειρα (χτυπημένη με κατσαβίδι και σφυρί) σε μικρή πλάκα αλουμινίου και βρισκόταν στην ανώνυμη βραχώδη κορυφή ("Τσουκάνι", κατά τους παλαιούς βοσκούς) ανατολικά της κορυφής της Πεντέλης, πάνω από τους Ασώματους.

Την είχα πακτώσει στις 9/8/80, παίρνοντας λίγο τσιμέντο από τα έργα της Σπηλιάς. Την είχα τοποθετήσει σε πλέον απομονωμένο σημείο, αφού μόνο στον εαυτό μου απευθυνόμουν. Ήταν είδος τάματος που είχα κάνει στις αρχές του 1980, όταν είχα καθηλωθεί στο κρεβάτι επί δίμηνο. Παρέμεινε στη θέση της μέχρι τουλάχιστον τις 4/5/85, όταν τη φωτογράφισα. Δεν ξαναπέρασα από εκεί παρά στις 16/4/92, οπότε δεν μπόρεσα να τη βρω. Αν και είναι αμφίβολο να την είχε δει κι άλλος εκτός από αυτόν που την έβγαλε, την αναφέρω μήπως και στο μέλλον ανέλπιστα μπερδευτεί και τούτη στο πλέγμα των μυστηρίων.

Ως απόδειξη των όσων έγραψα περί φωτογραφιών [βλ. εδώ, σημ. 8], σκεφτείτε ότι την ημέρα που την τοποθέτησα είχα μαζί μου τη φωτογραφική μηχανή, αλλά ούτε που σκέφτηκα να σπαταλήσω μια πόζα για την επιγραφή!

[42] Πάντοτε σκεφτόμουν ότι αν έφτιαχνα εγώ κάτι στο βουνό, θα το έκανα σε κάποιον δυσπρόσιτο γκρεμό, ώστε να δυσκολέψω τους βάνδαλους.

[43] Βλ. Τρίτο Μάτι, τ. 113, σ. 64-7, Ιούνιος 2003, σχετικό άρθρο του Θανάση Ξανθόπουλου (Πάνειου), και του ιδίου

http://users.ntua.gr/paneios/symbol.htm.

[44] Τα όσα έγιναν στη Σπηλιά είναι είτε μικροσκοπικά είτε πρόχειρα είτε ολιγογράμματες επιγραφές, όλα δηλαδή απαίτησαν λίγο χρόνο.

[45] Ποτέ μην πεις ποτέ! Στις 6/4/06 βρήκα πολλά αντικείμενα κρυμμένα σε ένα από τους χώρους με λαξεύματα. Όμως, δεν μπόρεσα να βγάλω ασφαλές συμπέρασμα, εκτός του ότι φαίνονται πολύ παλιά, (ίσως παλαιότερα και από τα παρακείμενα σύμβολα), ενώ ορισμένα φέρουν και ίχνη από δαγκωματιές ποντικών. Υπήρχαν: τρεις μπαταρίες 4,5 V, πολλά στιλό, ένα στερεοσκοπικό παιδικό παιχνίδι, ένα κουτάκι κοσμηματοπωλείου, κάποια μεταλλικά εξαρτήματα, ένα αδιευκρίνιστο μικρό πλαστικό με οκτώ κουμπιά (πλήκτρα), και η πινακίδα COROLLA (!) από το πίσω μέρος κάποιας Τογιότα. Περισσότερο, δηλαδή, μοιάζουν με σκουπίδια παρά με τελετουργικά αντικείμενα. (Όσο για το πώς και γιατί βρέθηκαν εκεί που βρέθηκαν, οπωσδήποτε χρειαζόμαστε ένα καλό ψυχομετρικό μέντιουμ).

[προσθήκη] Ο αναγνώστης Γ.Κ. μπήκε στον κόπο να με πληροφορήσει ότι το αντικείμενο με τα οκτώ πλήκτρα είναι γερμανικής προέλευσης, της εταιρείας Märklin που κατασκευάζει μοντέλα τρένων. Πρόκειται για remote control plate, δηλαδή μέσω αυτού μετακινείς τα κλειδιά και η αμαξοστοιχία αλλάζει ράγες.

(ftp://ftp.marklin.com/pub/Old%20Manuals/Model%20Signal%20booklet/446.09.jpeg)

[46] Ήδη (αν δε λάθεψαν) υπάρχουν μαρτυρίες κάποιων ότι άκουσαν «ψαλμωδίες» από το χώρο όπου είναι σκαλισμένο το Φ. Όμως, είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει εξ αποστάσεως απόλυτη βεβαιότητα: π.χ. στις 3/6/93 με τη Μ.Μ. βρισκόμαστε νωρίς το πρωί (7:30) πάνω από τη Σπηλιά. Ακούσαμε τη μελωδία κάποιας φωνής από τα εκκλησάκια, που η απόσταση και η αντήχηση έκαναν μη διακριτή. Μάλιστα, εκείνη τη στιγμή ηλικιωμένος τακτικός πεζοπόρος που πλησίαζε στη Σπηλιά έκανε μεταβολή, προφανώς για να μη συναντήσει κανένα "σατανιστή". Τίποτε τέτοιο· ήταν 2 νεαροί με κιθάρα που αυτοσχεδίαζαν. Αλλά κι άλλο πρωινό (10/2/02) ακούσαμε σαφώς κάτι σαν ψαλμωδίες από τα εκκλησάκια. Αν απομακρυνόμαστε θα μέναμε με την απορία· έτσι, περιμέναμε. Τελικά, ήταν 2 αστυνομικοί πλήρωμα περιπολικού (δεν το είχαν ανεβάσει στη Σπηλιά), που εκμεταλλεύτηκαν το έρημο της ώρας για να εκφράσουν το θρησκευτικό τους αίσθημα. Κοντολογίς, ο καθένας μπορεί για οποιοδήποτε λόγο να άδει ή να κραυγάζει στο βουνό, κι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες το τι θα ακούσει ο ακροατής, με κυριότερο τον όποιο προϊδεασμό του.

[47] Πράγματι, όσα από τα σύγχρονα λαξεύματα μπορούσαν να μεταφερθούν έγιναν άφαντα. Μεταξύ τους, το σκαλισμένο πρόσωπο (όπως είπαμε, φτιάχτηκε στις 5/2/96 κι εξαφανίστηκε στις αρχές Αυγούστου 2000), κι ένα "καρότο" γεώτρησης διασκευασμένο σε κηροπήγιο αφιερωμένο στη «Μνήμη Νικάνορος» (τοποθετήθηκε στο ιερό του Αγίου Σπυρίδωνα τα Χριστούγεννα του 1988 και το πήραν στις αρχές Απριλίου 1990). Έμειναν τόσο, επειδή δεν ήταν σε κοινή θέα αλλά κρυμμένα.

Δεν ξέρω αν εκείνοι που στα μέσα Μαΐου 2008 κατέστρεψαν το κλειδί ήθελαν να το πάρουν (πολύ φιλόδοξο αυτό) ή, το πιθανότερο, έψαχναν την πύλη που έκρυβε πίσω του (πολύ δυσμενούς προγνώσεως αυτό για την ψυχική τους υγεία). Πάντως, με τακτική που παραπέμπει σε θησαυροθήρες-αρχαιοκάπηλους, μελέτησαν το θέμα κι επέστρεψαν με τα κατάλληλα εργαλεία: αυτοσχέδιο λοστάρι (από σωλήνα σκαλωσιάς), γρύλο αυτοκινήτου και αρκετά μέτρα ναυτικό σκοινί. Εργάστηκαν με λατομική μέθοδο κι έριξαν από τα τοιχώματα του μικρού αρχαίου λατομείου πλάκες βάρους αρκετών τόνων! Έτσι, το κλειδί βρίσκεται ανάμεσα στα συντρίμμια χωρισμένο σε δύο θραύσματα. Το μόνο γνωστό για τους δράστες, προς το παρόν, είναι ότι κάποιος κάπνιζε τσιγάρα Prince κι έπινε καφέ μάρκας Φαν Καφέ (από τον "θείο Φάνη").

 

Στο κέντρο της πρώτης φωτογραφίας διακρίνονται τα δύο κομμάτια με το κλειδί. Στην πάνω ένθετη, ο σπασμένος γρύλος. Στην κάτω ένθετη, το στραβωμένο λοστάρι. Στη δεύτερη φωτο γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του βράχου.

[προσθήκη] Μια ορισμένη κατηγορία ανθρώπων έχει την τάση να βλέπει πίσω από το κάθε τι σημάδια εξωγήινων, άλλη κατηγορία να βλέπει δράση εβραιομασόνων, κ.λπ., κ.λπ. Στον πυθμένα του καταλόγου των πασχόντων αυτών συνανθρώπων μας βρίσκονται οι κυνηγοί θησαυρών, όχι γραφικοί ιδεολόγοι όπως οι προηγούμενοι αλλά κινούμενοι από ταπεινά ελατήρια, βάρβαροι κι επικίνδυνοι. Διαβάστε εδώ τι λέει ένας ειδικός επί του θέματος για την αιγυπτιακή επιγραφή (NAVMAN, 5/11/07): «Θα μπορούσε να αναφέρεται σε έναν κρυμμένο θησαυρό θα τολμούσα να πω και να λέει ότι υπάρχει περιουσία από χρυσό κρυμμένη σε δύο θέσεις από κάτω ή σε δύο κρύπτες κοντά στο σημάδι». Αν αυτά προέρχονται από ένα καλοπροαίρετο ερευνητή (με ιστοσελίδα, βιβλία, συνεντεύξεις), καταλαβαίνετε τι τύχη επιφυλάσσουν οι πολυπληθείς αγροίκοι αυτού του χώρου και στις λοιπές λαξευμένες παραστάσεις της Πεντέλης. Νιώθω έντονη δυσφορία, όταν λέω τα αυτονόητα, αλλά πρέπει να τονίσω πως η συγκέντρωση, η κατανομή και το πρόδηλο νόημα των λαξευμάτων ουδεμία σχέση έχουν με το "σκοτεινό αντικείμενο του πόθου" όσων ονειρεύονται να πλουτίσουν.

[48] Θυμάμαι το Πάσχα του 1986, όταν ήμουν στον Πύργο της Τήνου, που έλεγαν για κάποιο μαθητή της εκεί σχολής μαρμαρογλυπτικής πως ήταν μεγάλο ταλέντο. Αυτός ήταν τόσο ενθουσιώδης που επαναλάμβανε πως άμα αποφοιτήσει θα πηγαίνει στην Πεντέλη και θα σκαλίζει όλη μέρα. Βέβαια, προφανώς δεν πραγματοποίησε την προεξαγγελία του, αφού τα λαξεύματα δε φανερώνουν τόσο υψηλό επίπεδο τεχνικής, αλλά το αναφέρω γιατί κάλλιστα θα μπορούσε να έχει συμβεί.

[49] Η οδός Αναπαύσεως με το νεκροταφείο Χαλανδρίου και τα σχετικά εργαστήρια ολόγυρα δεν είναι πολύ μακριά.

[50] Παλαιότερα, που δεν υπήρχαν σπρέι και οι μπογιές ήταν δυσεύρετες, όποιος ήθελε να αφήσει το όνομά του ήταν υποχρεωμένος να το χαράξει στην πέτρα. Έτσι, ήταν πολλοί που είχαν μαζί τους σφυρί και καλέμι, ενώ σήμερα αυτό είναι απίθανο. Στις 2/5/89 είδα φρεσκοσκαλισμένο έξω από το στόμιο το όνομα Γιώργος. Επειδή στην περίοδο αυτή είχαμε σχετική δραστηριότητα, και ο Γιώργος είχε χρησιμοποιήσει γλωσσάκι για το όνομά του και βελόνι για ένα ακαθόριστο τετράγωνο σκάψιμο σε πέτρα από κάτω, μπορούμε να τον κρατήσουμε στους υπόπτους.

Δυσανάγνωστο το όνομα σήμερα, μετά τις επεμβάσεις των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών συνεργείων.

[51] Δεν πρέπει να είναι συμπτωματικό ότι και τα δύο έργα όπου εθεάθη εγκαταλείφθηκαν ημιτελή.

[52] Η ροπή προς δημιουργία πραγμάτων που θα επιζήσουν μετά το θάνατο του δημιουργού τους, αυξάνεται όσο η ηλικία προσεγγίζει το τέλος της ζωής (ή κάποια ασθένεια ή απώλεια κοντινού προσώπου το κάνει αισθητό ως πρόωρο ενδεχόμενο).

Ενδιαφέρον έχει και η περίπτωση που αναφέρεται στην εφημερίδα Ελευθερία (18/6/61, σ. 6),

(βλ. http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/main.html),

ότι (κατά το συντάκτη Μίνω Αργυράκη) κάποιος αυτοδίδακτος γλύπτης ονόματι Ραϋμόνδος έθαβε έργα του στην Πεντέλη το 1949. Μάλιστα, λεγόταν ότι χάραζε την ημερομηνία στη βάση τους συνοδευόμενη από αναφορές σε κάποια γεγονότα της εποχής. Δεν ξέρω τι παρίσταναν ούτε και από τι υλικό τα έφτιαχνε (αλλά αφού προορίζονταν για τις μελλοντικές γενιές πιθανώς ήταν γύψινα). Πάντως, σε μια έκθεση παρουσίασε «αγγέλους με γυναικείο σώμα» σκαλισμένους σε ξύλο. (Πήρα την πληροφορία από το φόρουμ ιστοσελίδας (24/8/06, Χείρων):

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?whichpage=42&ARCHIVEVIEW=&TOPIC_ID=3522 

[53] Εδώ πρέπει να υπογραμμίσω για όσους κάλυψαν το κενό στρεφόμενοι προς την "πατρώα θρησκεία", πως η εγκατάλειψη του χριστιανισμού και το πισωγύρισμα δεν είναι πρόοδος· η εξέλιξη απαιτεί πορεία προς τα εμπρός. Το νέο όχημα κυοφορείται, αλλά θα παραλάβει μόνον όσους το περιμένουν.

[προσθήκη] Από τα τέλη του 2008 παρατηρήθηκε μια νέα φουρνιά πολύ τακτικών επισκεπτών. Αρχικά άγνωστοι μεταξύ τους, είχαν ως κοινό στοιχείο να χρησιμοποιούν τη Σπηλιά ως χώρο πνευματικής άσκησης. Στη συνέχεια γνωρίστηκαν, και δεν αποκλείεται να βρισκόμαστε μπροστά στη δημιουργία μιας νέας θρησκευτικής κίνησης με επίκεντρο τη Σπηλιά.

[55] «Εκεί, μες στις ανήλιαγες σπηλιές, δεχόντουσαν να θαφτούν τα πιο φωτεινά πνεύματα για χάρη της τέχνης και της επιστήμης. Εκεί μέσα γινόταν η μύησή τους κι εκεί μάθαιναν τον τρόπο να συνεννοούνται μεταξύ τους, μεταβιβάζοντας τη σκέψη τους χωρίς να χρησιμοποιούν ομιλία. Εκεί μάθαιναν κι ένα σωρό άλλες μαγικές αγωγές και τελέσματα. (...) Στα μάρμαρα, που αποτελούν τα τοιχώματά τους, είναι χαραγμένοι ολόκληροι κατάλογοι με τα ονόματα των σοφών, που κάποτε πέρασαν από το απόκρυφο αυτό διδασκαλείο. (...) Είναι χαραγμένα επίσης και τα ονόματα των επισκεπτών, τούτων των μυστικών σπουδαστηρίων, καθώς και −με δυο λόγια− οι εντυπώσεις τους απ' την επίσκεψη» (Ταξίδι στην Ελλάδα, σ. 190).

[56] «Υπάρχουν ακόμα στους τοίχους [των σπηλαίων κάτω από τα λατομεία] επιγραφές, παραστάσεις και σύμβολα, που όμοιά τους μπορείς να δεις μόνο στον οβελίσκο που 'ναι στημένος μπροστά στο Ατ Μεϊντάν, στην Ισλαμπόλ» (Ταξίδι στην Ελλάδα, σ. 190). Να επισημάνω τη σύμπτωση της αναφοράς περί αιγυπτιακών επιγραφών με την ύπαρξη της δέλτου των νεοτέρων λαξευμάτων. Όμως, μήπως κάποιος πήρε την ιδέα ακριβώς από τον Εβλιά Τσελεμπί;

[57] Αξίζει να παραθέσουμε μέρος επιστολής του πατέρα Κρυστάλλη, ώστε να καταδειχτεί με συγκινητική σαφήνεια η διάσταση: ο Κρυστάλλης νιώθει το θάνατο να πλησιάζει και πηγαίνει στην Πεντέλη για να νιώσει το μυστήριο της ζωής −και να αποχαιρετίσει τον κόσμο τούτο−, ενώ ο πατέρας θρηνεί και αναθεματίζει το βουνό, πιστεύοντας ότι ο γιος του πήγαινε εκεί για να προκαλέσει απερίσκεπτα το θάνατο:

«Εκείνο το περισυνό ζέφκι [φαγοπότι] εν τη καταραμένη Πεντέλη, που να είχε βουλιάξη, τον επλήγωσε θανατηφόρως, αμέλησε, δεν εφρόντισε να απαλλαγή από εκείνη την φοβερή πλευρίτιδα...» (Γεώργιος Γάγαρης, Ο Κρυστάλλης εις Πεντέλην, περιοδικό ΦΟΠ, Μάιος 1940, σ. 38-40).

http://www.evonymos.org/greek/ex_lib01.asp?idex=9

Επ' ευκαιρία, να πούμε ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των "Πεντελοπαρμένων" είναι η προτίμησή τους για μοναχικές περιπλανήσεις στο βουνό.

«...μόνον όταν βαδίζεις στο μονοπάτι του βουνού κατάμονος, ερωτάς ο ίδιος τον εαυτό σου: τι είμαι;» (Δ. Καμπούρογλου, Νέα Εστία, τ. 14-15, Το μονοπάτι της Σπηλιάς, 15/10/27, σ. 776).

«Χαρά στου ιερού βουνού τη μοναξιά, στον αλαφρόν αγέρα, ν’ ανηφορίζεις μοναχός μ’ ένα δαφνόφυλλο στα δόντια!» (Νίκος Καζαντζάκης, 27/8/1927).

Επόμενο είναι, ακόμη κι αν γνωριστούν, να μη συμπορεύονται συχνά. Κι αυτό όχι λόγω απροθυμίας για κοινωνικές συναναστροφές· είναι η δραστηριότητα τέτοια που δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα κατά μόνας. Έχει δε και ως παρεπόμενο να προφυλάσσει από θλιβερές καταστάσεις. Είναι τραγικό σε τόσο ασυνήθιστο πεδίο να μεταφέρονται αυτούσιες οι γνωστές κακοδαιμονίες του ατελούς ανθρώπου. Συγχωρείται να ψάχνουν αφορμές για διενέξεις και να αλληλοβρίζονται άνθρωποι, που αυτοπροσδιορίζονται στο γένος των ολιγάριθμων ενδιαφερομένων για την Πεντέλη; Αφού υπάρχει συμφωνία περί της ιδιαιτερότητας του τόπου, για την ανάγκη προστασίας του από όσους τον επιβουλεύονται, προς τι ο κατακερματισμός και οι "αυλές"; Εδώ δε μιλάμε για διάσπαση του ΚΚΕ· έχουμε ξεπεράσει το (Μ-Λ) ΚΚΕ και το ΚΚΕ (μ-λ). Ο καθένας σηκώνει ένα μπαϊράκι και διεκδικεί την αποκλειστικότητα και το αλάθητο. Δε λέω να γίνει συνασπισμός με προεδρείο, γραμματεία, κ.λπ. − ίσα-ίσα το αντίθετο: ας τραβήξει ο καθένας το δρόμο του χωρίς να κατακρίνει τους λοιπούς, αλλά ας ξοδέψει την ενέργειά του προς τους πραγματικούς εχθρούς. Ας μην εστιάζει στα στραβά του "συγγενή" (ο καθένας έχει αρκετά δικά του για να μη μείνει άεργος), αλλά πρώτα-πρώτα να εντοπίζει τα θετικά και να τα αναγνωρίζει δημόσια. Οι δε αντιπαραθέσεις μπορούν κάλλιστα να γίνονται με μειλιχιότητα, καλοπιστία και συγκαταβατικότητα. Αλλιώς, πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Θα καταντήσουμε να δερνόμαστε στο βουνό!

Κάνω έκκληση να σταματήσουν οι εμπαθείς αντιδικίες προτού φτάσουν στο σημείο που δεν έχει γυρισμό. Ελπίζω πως τουλάχιστον όσοι συνηθίζουν να πηγαίνουν και μοναχικά στην Πεντέλη, αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούν από τη δραστηριότητα αυτή σε κοινό τόπο και θα δεχθούν ο ένας τον άλλον αδελφικά παρά τις επιμέρους διαφωνίες. Και ειδικά όσοι προσβλέπουν σε κάτι βαθύτερο, πρέπει να έχουν κατά νου πως οι μεγάλοι μύστες ανήκουν σε ανώτερο και συγκεκριμένο επίπεδο εξέλιξης, κι εκεί δε χωρούν διακρίσεις φύλου, εθνικότητας, θρησκείας, όσων δηλαδή είναι αναγκαία κακά σε προγενέστερα στάδια. Ένα θεμελιώδες ανθρώπινο λάθος που επαναλαμβάνεται δια μέσου των χιλιετιών, εκείνο που συντηρώντας το φαύλο κύκλο της μισαλλοδοξίας μάς κρατά βυθισμένους στη γενική πλάνη, είναι η ταύτιση του Χριστού με το χριστιανισμό, του Βούδα με το βουδισμό, κ.λπ. Και η πιο επιφανειακή ματιά θα διέκρινε αμέσως ότι αυτοί που καπηλεύονται τα ονόματα πράττουν ακριβώς τα αντίθετα από όσα δίδαξαν εκείνοι.

«Ο ίδιος ο άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάξει τον εαυτό του, αλλά μπορεί να επιχειρήσει μια συγκεκριμένη εξωτερική πράξη και με προσωπική του απόφαση να την εκτελέσει. Σε μια τέτοια εξωτερική δραστηριότητα εντάσσεται η άσκηση. Αλλά καθώς ξεκινά μια τέτοια εξωτερική πράξη και επιδίδεται κανείς εντελώς σ' αυτή την άσκηση, πραγματοποιείται μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο, κατά κάποιον τρόπο πίσω από την πλάτη αυτής της πράξης, μια αλλαγή. Εδώ ο άνθρωπος μεταστρέφεται εσωτερικά σχεδόν αφ' εαυτού του συγκροτώντας μια σωστή ζωή, στην οποία δε θα μπορούσε να φθάσει με άλλο δρόμο». (Otto Fr. Bollnow, Το πνεύμα της άσκησης, σ. 77, εκδ. Δωδώνη).

Ώστε, η ίδια η δραστηριότητα, ανεξαρτήτως προθέσεων, ίσως καταστεί ευεργετική. Ακόμη κι ένας ορθολογιστής σαν τον Δ. Κορρέ, λόγω της ορειβατικής του δραστηριότητας έχει αναγνωρίσει από τη σκοπιά του κάτι πολύ σημαντικό, και το αποδίδει εύστοχα: «Το πραγματικό περιβάλλον του ανθρώπου είναι η φύση. Η άποψη ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τη φύση σαν τόπο φυγής είναι λάθος. (...) Ο άνθρωπος που ζητά το πρόσωπό του μέσα στον καθρέφτη της φύσης δεν είναι αυτός που φεύγει, αλλά αυτός που πλησιάζει». (Δ. Κορρέ, Αναρρίχηση κοντά στην Αθήνα, σ. 4)

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ