Ιανουάριος 2016

 

Κάτι ετοιμάζεται στην Πεντέλη. Ή τουλάχιστον κάτι ετοιμαζόταν. Το καλοκαίρι του 2014 ξεκίνησε η τοποθέτηση στύλων και καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος κατά μήκος του ασφαλτόδρομου που οδηγεί στην κορυφή. Την ίδια χονδρικά περίοδο εμφανίστηκαν κατά μήκος του δρόμου σημάδια, σαν να σχεδιαζόταν να ξεκινήσουν και σε αυτόν κάποιες εργασίες. Τελικά, οι μεν στύλοι έφτασαν μέχρι κάποιο σημείο ψηλά στο βουνό και σταμάτησαν δίχως τα καλώδια τους να συνδεθούν με κάτι, ο δε δρόμος παρέμεινε με τα σημάδια, χωρίς να εκτελεστούν εργασίες.

 

 

Δε γνωρίζουμε σε τι αποσκοπούσαν όλα αυτά, ούτε γιατί δεν υπήρξε συνέχεια. Ίσως σχετίζονταν με κάποιο πρόγραμμα εγκατάστασης ανεμογεννητριών ή με το σχέδιο κατασκευής μονάδας αεριοποίησης βιομάζας ξύλου για το οποίο είχαμε μιλήσει στις ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΙΟΥΛΙΟΥ 2013. Και ενδεχομένως αιτία για την αναστολή των εργασιών ήταν η πολιτικοοικονομική αστάθεια της περιόδου που ακολούθησε. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουμε ξαναπεί, από τη στιγμή που οι άνθρωποι πλησίασαν, το μέλλον του βουνού είναι προδιαγεγραμμένο. Εν ολίγοις: ό,τι είναι δυνατόν να αποφέρει κέρδος, αργά ή γρήγορα θα συμβεί.

 

 

Η Πεντέλη, πάντως, έχει γίνει «cult», και αυτό ισχύει σε διαφορετικά επίπεδα. Στο παλιό σπαστηροτριβείο μαρμάρου του Μουζάκη, για παράδειγμα, χαμηλά στους πρόποδες, έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια μια άτυπη έκθεση ασυνήθιστων γκραφίτι.

 


 

 

 

 

Το μέρος είχε ανέκαθεν μια «μαύρη» αύρα για εμάς, αλλά και για άλλους με τους οποίους είχε τύχει να το συζητήσουμε. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το ίδιο αισθάνθηκαν και οι δημιουργοί των γκραφίτι. Το σκαθάρι των δύο τελευταίων γκραφίτι, παρεμπιπτόντως, παριστάνει τον Κχέπρι (ή Κχέπρα ή Κχέπερ), τον θεό σκαραβαίο που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ταύτιζαν με την ανατολή του ήλιου, την έννοια της αναγέννησης, αλλά και τη δημιουργία του κόσμου (συνοπτικά: https://en.wikipedia.org/wiki/Khepri). Ειδικά το σκαθάρι της τελευταίας φωτογραφίας, με τον ηλιακό δίσκο, ζωγραφίστηκε στον τσιμεντένιο όγκο κατά τρόπο ώστε να προσδίδει στο χώρο την αίσθηση ναού. Υπενθυμίζουμε ότι ψηλότερα στο βουνό υπάρχει η επιγραφή ιερογλυφικών που παρουσιάζεται στην ενότητα "Τα σκαλισμένα σύμβολα της Πεντέλης", ότι στη σπηλιά –στην οποία οι πρώτοι ασκητές που εγκαταστάθηκαν ήταν πιθανώς Κόπτες, δηλαδή Αιγύπτιοι χριστιανοί– είχε σχηματιστεί παλιότερα ένα αιγυπτιακό ανκχ, καθώς και ότι στην απέναντι πλευρά του βουνού, στη θέση Μπρεξίζα Νέας Μάκρης, αποκαλύφθηκε το 2002, έπειτα από ανασκαφές, ένα από τα μεγαλύτερα αιγυπτιακά Ιερά στην Ελλάδα.

 

Να γνώριζε ο δημιουργός του γκραφίτι κάτι από την «αιγυπτιολογία» αυτή της Πεντέλης; Αμφίβολο. Το ενδιαφέρον στις περιπτώσεις αυτές είναι ο εναρμονισμός ασύνδετων μεταξύ τους συμβάντων, πράξεων και καταστάσεων, κατά τρόπο ώστε να αναδεικνύονται σημειολογικές συνέχειες σαφείς μεν, χωρίς όμως ορατή συνδετική ύλη – κάπως σαν τα ρινίσματα σιδήρου, που διατάσσονται κατά μήκος των γραμμών του αόρατου μαγνητικού πεδίου. Είναι κάτι που στις δεκαετίες της ενασχόλησης μας με τα πεντελικά έχουμε συναντήσει ξανά και ξανά. Και υπήρξαν περιπτώσεις που εκ των υστέρων αισθανθήκαμε ότι ήταν οι γραμμές ενός ανάλογου, έξω από τις αντιληπτικές μας λειτουργίες «πεδίου καταστάσεων», που είχαν καθοδηγήσει και τα δικά μας βήματα στο βουνό.

 


 

 

Ιούνιος 2014

 

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2013, ένας 34χρονος ονόματι Aaron Alexis εισήλθε σε εγκαταστάσεις του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (USN) στην Ουάσιγκτον, και με μία κοντόκανη καραμπίνα σκότωσε 12 άτομα πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από σφαίρες αστυνομικού. Ο Alexis, πρώην έφεδρος του USN, ήταν ειδικός πληροφορικής και εργαζόταν τους τελευταίους μήνες σε εταιρία τεχνολογίας που είχε συνάψει σύμβαση υπεργολαβίας με το Πεντάγωνο. Σύμφωνα με το FBI, όπως προέκυψε από e–mail του, ο Alexis ήταν πεπεισμένος ότι δεχόταν επιδράσεις μέσω κυμάτων ELF του USN. Χαραγμένες στο όπλο του, βρέθηκαν οι φράσεις: «my ELF weapon! – Το δικό μου όπλο ELF!», «Better off this way! – Καλύτερα έτσι!», «End to the torment! – Τέλος στο μαρτύριο!», «Not what yall say! – Όχι αυτό που λέτε όλοι σας!» (σχετικά: http://www.cbsnews.com/news/fbi-releases-surveillance-video-of-navy-yard-shooter/, http://www.reuters.com/article/2013/09/25/us-usa-military-navyyard-idUSBRE98O0XU20130925).

 

 

Για τις ιδιότητες των κυμάτων ELF, τις χρήσεις τους και την ενδεχόμενη ιδιαιτερότητα της περιοχής της Πεντέλης σε σχέση με αυτά, έχουμε μιλήσει αναλυτικά μέσα από την ενότητα "Πεδία, κύματα, έργα και κεραίες". Ο Aaron Alexis ήταν πιθανότατα απλώς ένας παρανοϊκός, που προσπάθησε να βρει διέξοδο μέσω της τραγικής του πράξης. Ακόμη κι έτσι, είναι ενδιαφέρον το πώς οι επιδράσεις και πιθανές χρήσεις των κυμάτων ELF αποτελούν αντικείμενο αρκετά γνωστό, ιδίως μεταξύ των ανθρώπων που σχετίζονται με το USN. Κι από την άλλη, σίγουρα, και μόνο από στατιστικής άποψης, από όλους όσους η Ιστορία έχει καταγράψει ως τρελούς, κάποιοι δεν ήταν.

 


 

 

Ιούλιος 2013

 

Όπως πληροφορούμαστε, τελευταία, από τον Δήμο Πεντέλης προωθείται η κατασκευή στο βουνό μίας μονάδας αεριοποίησης βιομάζας ξύλου. Συγκεκριμένα, η θέση που έχει επιλεγεί είναι το πρώην λατομείο Μαλτέζου, στους πρόποδες (http://www.penteli.gr/uploads/432.pdf). Πρόκειται για μία ακόμα κυνοφελή παρέμβαση των δημοτικών αρχών της Πεντέλης, προεξάρχοντος του δημάρχου, Δ. Στεργίου–Καψάλη, τον οποίο συχνά–πυκνά απαντάμε σε τηλεοπτικά κανάλια να προβάλλει τις οικολογικές του δράσεις και ανησυχίες (όχι, τα γίδια–φαντάσματα της Πεντέλης ακόμα να εντοπιστούν). Αντί άλλων, παραθέτουμε παρακάτω μία απάντηση του σε σχετική παλαιότερη συνέντευξη (http://www.stergiou-kapsalis.gr/stergiou6/interviews/507-2011-12-21-13-41-13 – τα σχόλια στις παρενθέσεις, δικά μας):

 

...Η δεύτερη εικόνα είναι σήμερα, η θερμική διαδικασία επεξεργασίας των αποβλήτων, η οποία σε τελευταία ανάλυση σού δίνει ηλεκτρικό ρεύμα και νομίζω ότι εκεί πρέπει να πάμε αφού όλα τα προγράμματα χρηματοδοτούνται (προσέξτε τη μαγική λέξη: χ–ρ–η–μ–α–τ–ο–δ–ο–τ–ο–ύ–ν–τ–α–ι). Ποιο είναι τώρα το κενό το δικό μας; (η απάντηση θα μπορούσε να δοθεί σε πολλά επίπεδα) Το κενό το δικό μας είναι ότι έχουμε τεράστιες δυσκολίες εξεύρεσης των χώρων αυτών (γιατί, άραγε;) αφού όντας δίπλα σε τεράστιες ελεύθερες περιοχές και σε ανενεργά λατομεία, δεν θέλει να καταλάβει η Πολιτεία ότι το όφελος είναι ένα ανενεργό λατομείο από αυτά να διατεθεί για το σκοπό αυτό. Δεν είναι μόνο το θέμα μονοσήμαντο δασικό, είναι και ευρύτερα περιβαλλοντικό. Δηλαδή ήταν ποτέ δάσος το λατομείο του Μαλτέζου; (ακαταμάχητο, συντριπτικό, ανυπέρβλητο επιχείρημα!) Θα γίνει ποτέ δάσος το λατομείο αυτό; (με ποιον ως δήμαρχο;) Άρα σε εκείνο τον χώρο στα τέσσερα πέντε στρέμματα που χρειάζονται για την λειτουργία μιας τέτοιας μεγάλης μονάδος, δεν θα πρέπει να ενσκήψει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και να πει ναι δίνω έγκριση Δήμε Πεντέλης για τα δικά σου τα σκουπίδια αυτό το λατομείο (και πάρε, Δήμε Πεντέλης, και μερικά λεφτουλάκια για τα πρώτα έξοδα, τώρα που ενέσκηψα). Να πάει στην άλλη πλευρά του βουνού που είναι από πίσω να βρει άλλο ένα λατομείο. Δίνω έγκριση Δήμε Διονύσου για τα δικά σου σκουπίδια (έλα δω κι εσύ, δήμε Διονύσου, που θα τη γλύτωνε η άλλη πλευρά του βουνού), ώστε και οι τοπικές κοινωνίες να καταλάβουν ότι έχουν την ευθύνη του προβλήματος δικιά τους και η Κεντρική εξουσία να καταλάβει ότι το θέμα δεν είναι μονοσήμαντο δασικό, είναι μονοσήμαντο περιβαλλοντικό (Κι έτσι, «οι τοπικές κοινωνίες» να καταλάβουν ότι έχουν ευθύνη του προβλήματος, πληρώνοντας το μερίδιο τους για τα σκουπίδια που παράγουν, ξεφορτωνόμενες τα, όχι βεβαίως εντός των λειτουργικών τους ορίων, αλλά στο παρακείμενο βουνό. Δίκαια πράγματα.)...

 

Αυτός είναι ο προγραμματικός λόγος ανθρώπων στους οποίους έχει ανατεθεί η διαφύλαξη και αναβάθμιση των λίγων εναπομεινασών εκτάσεων εντός Αττικής που εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται δασικές. Ο συγκεκριμένος, μάλιστα, είχε διατελέσει και πρόεδρος του «Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού» από το 1999 έως το 2011, έως το έτος δηλαδή που έδωσε την παραπάνω συνέντευξη! Έτσι, τη μία «δεν είναι μόνο το θέμα μονοσήμαντο δασικό, είναι και ευρύτερα περιβαλλοντικό» και την άλλη «το θέμα δεν είναι μονοσήμαντο δασικό, είναι μονοσήμαντο περιβαλλοντικό». Εμείς θα λέγαμε ότι, μονοσήμαντα και πολυσήμαντα, το θέμα είναι πως η Πεντέλη δύσκολα πρόκειται να τη γλυτώσει.

 

  

Ένα ακόμα "Φ" ξεφύτρωσε πρόσφατα στην οδό Κλεισθένους.

 

 

Εκείνο το ιδιότυπο παιχνίδι, για το οποίο γράφαμε στην ενότητα "Η αδελφότητα της σπηλιάς", συνεχίζεται. Έχουμε, δε, την αίσθηση ότι πλέον συμμετέχουν και άλλοι.

 


  

 

Απρίλιος 2012

 

Τελικά, οι προγραμματισμένες για το προηγούμενο καλοκαίρι παραστάσεις της "Μήδειας" στη σπηλιά δεν πραγματοποιήθηκαν. Φαίνεται, όμως, ότι η όλη ιδέα δεν έχει ξεχαστεί, καθώς στο blog της Αμερικανίδας Tamar Fortgang, η οποία είχε εμπνευστεί και κινήσει τις διαδικασίες για το εγχείρημα (λεπτομέρειες εδώ: http://themedeaproject.com/PROPOSAL_V2A.htm), παραμένει αναρτημένο video με συνέντευξη της ίδιας, και νέο προσδιορισμό για το project: «Φθινόπωρο 2012» (http://themedeaproject.com/medea.inacave.ingreece.html).

 

 

Καλλιτεχνικά δρώμενα δεν είδαμε, λοιπόν, στη σπηλιά το περασμένο καλοκαίρι, είδαμε όμως αρπακτικά δρώμενα στις δύο τεχνητές σήραγγες εκατέρωθεν της, το φθινόπωρο που πέρασε. Συγκεκριμένα, η εσωτερική μεταλλική επένδυση των σηράγγων ξηλώθηκε, προκειμένου το μέταλλο να πουληθεί.

 

Από την πρώτη σήραγγα που συναντάμε καθώς προσεγγίζουμε τη σπηλιά μέσω του χωματόδρομου, ξηλώθηκε καθ' όλο το μήκος το σύνολο σχεδόν της μεταλλικής στηρικτικής επένδυσης, και μαζί και μεγάλο τμήμα του ενδιάμεσου στρώματος μπετόν, κομμάτια του οποίου έχουν καταπέσει ή είναι έτοιμα να πέσουν στα κεφάλια άτυχων επισκεπτών.

 

Από τη δεύτερη σήραγγα, μετά τη σπηλιά καθώς ανηφορίζουμε το χωματόδρομο, παρέμεινε άθικτο ένα μικρό μόνο τμήμα της μεταλλικής επένδυσης, στο βάθος. Και εδώ, κομμάτια μπετόν αλλά και βράχου καραδοκούν, έτοιμα να υποστούν τις επιπτώσεις της βαρύτητας.

 

Και παλιότερα είχαν σημειωθεί κρούσματα αφαίρεσης τμημάτων από την εσωτερική μεταλλική επένδυση των σηράγγων. Τη φορά αυτή, όμως, η επιχείρηση υπήρξε οργανωμένη και μαζική, καθώς χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα που παρέμειναν στις σήραγγες ή πέριξ αυτών επί εβδομάδες (σχετικές φωτογραφίες και σχόλια εδώ: https://www.iranon.gr/PM/parepomena4.htm#scrap). Το χειρότερο, πέρα από την κλοπή δημόσιας περιουσίας, είναι ότι, με τις οροφές των σηράγγων ετοιμόρροπες πλέον, το να συμβεί κάποιο ατύχημα είναι αρκετά πιθανό. Οι διάφοροι «υπεύθυνοι» βέβαια –δημοτικές αρχές, τοπικό αστυνομικό τμήμα, σύλλογοι κλπ– ούτε είδαν, ούτε άκουσαν, ούτε γνωρίζουν τίποτα.

 

 

Υπάρχουν και χειρότερα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Espresso", στις 6 Φεβρουαρίου 2012 εντοπίστηκαν, κρυμμένα σε σακούλα κοντά στη σπηλιά, ένα αυτόματο όπλο, ένα πιστόλι και 176 σφαίρες.

 

Εφημερίδα "Espresso", φύλλο 07/02/2012

 

Ίσως πρόκειται για κάποια παραφυάδα των παλαιότερων καταστάσεων που παρουσιάζονται εδώ: https://www.iranon.gr/PM/pistoleros.htm.

 

  

Η Αγία Τράπεζα στο εκκλησίδιο του Αγίου Σπυρίδωνα ανακατασκευάστηκε, ενώ καλύφθηκε και η τρύπα στον τοίχο του Ιερού, που είχε διανοιχτεί το φθινόπωρο του 2010 από τους ίδιους τους καταστροφείς της Αγίας Τράπεζας.

 

 

Η παμπάλαιη αγιογράφηση, όμως, που επένδυε τα σημεία αυτά δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθεί.