Ο Gaston Bachelard (1884–1962) σπούδασε αρχικά Φυσική πριν στραφεί στη Φιλοσοφία. Διετέλεσε καθηγητής Φιλοσοφίας στη Σορβόννη, δημοσιεύοντας πολλές μελέτες γύρω από την ιστορία και τη φιλοσοφία των επιστημών. Το βιβλίο του "Η ποιητική του Χώρου", που έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Χατζηνικολή", είναι γραμμένο με ποιητική–φιλοσοφική διάθεση, διανθισμένο με στοιχεία ψυχολογίας και κοινωνιολογίας.

  


 

 

 

 

Το βιβλίο "Psychology of the House", έκδοσης 1977, αντιστοιχεί στην αγγλική μετάφραση του βιβλίου του Γάλλου αρχιτέκτονα Olivier Marc "Psychanalyse de la Maison", έκδοσης 1972. Έχοντας έρθει σε επαφή με πολλές διαφορετικές κουλτούρες ανά τον κόσμο, ο Marc, μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο, παραθέτει πληροφορίες, παρατηρήσεις και φωτογραφίες, που υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός αδιόρατου, ξεχασμένου, πανανθρώπινου κώδικα, ο οποίος συνδέει την ανθρώπινη ψυχή με το σπίτι.

 


 

 

 

 

Καθισμένοι αναπαυτικά στο παλάτι του Κουμπλάι Χαν, ένας νεαρός Μάρκο Πόλο περιγράφει στον Μογγόλο αυτοκράτορα τις πόλεις που συνάντησε κατά τα ταξίδια του. Πενήντα πέντε πόλεις συνολικά –της μνήμης, των ονομάτων, των νεκρών, των επιθυμιών, κρυμμένες πόλεις– περιγράφονται από τον Μάρκο Πόλο. Και, καθώς ο Βενετσιάνος ταξιδευτής ξετυλίγει την ποιητικής διάθεσης, γεμάτη αλληγορίες και παραβολές αφήγηση του, ο γηραιός Κουμπλάι Χαν, που διαισθάνεται ότι το τέλος της αυτοκρατορίας του πλησιάζει, συνειδητοποιεί ότι τα μέρη αυτά δεν είναι τόσο φανταστικά όσο ακούγονται. Το βιβλίο του Italo Calvino "Οι Αόρατες Πόλεις" (τίτλος πρωτοτύπου: "Le Città Invisibili", πρώτη έκδοση 1972) έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

 


 

 

 

 

Στο βραβευμένο βιβλίο "The Emperor's New Mind: Concerning Computers, Minds and The Laws of Physics" ("Ο Καινούριος Νους του Αυτοκράτορα" – παράφραση του γνωστού παραμυθιού "Τα Καινούρια Ρούχα του Αυτοκράτορα"), έκδοσης 1989, ο Sir Roger Penrose διατυπώνει την άποψη ότι η συνείδηση δεν προκύπτει απλώς ως επακόλουθο νευρικής πολυπλοκότητας και υπολογιστικής ισχύος του εγκεφάλου, αλλά μέσω άγνωστων ακόμα κβαντικών διεργασιών στους νευρώνες. Απαιτητικό ως ανάγνωσμα, ανταμείβει τον αναγνώστη με τη βαθύτερη κατανόηση μιας ολόκληρης γκάμας θεμάτων.

 


 

 

 

 

"Η Ιστορία της Αλητείας" του Λεωνίδα Χρηστάκη αποτελεί μία πλούσια, ενδιαφέρουσα μελέτη, εστιασμένη στα δεδομένα του ελληνικού χώρου. Ο συγγραφέας παραθέτει πλήθος ιστορικών στοιχείων από μεγάλο εύρος πηγών, μεταφέρει βιώματα και μαρτυρίες, κυρίως όμως επιχειρεί μία σε βάθος, κριτική ανάλυση του όλου φαινομένου. Εκδόσεις "Γόρδιος".