Σεπτέμβριος 2003

 

Για λόγους που πιστεύουμε ότι αργότερα θα γίνουν κατανοητοί, αποφασίσαμε να «παγώσουμε» το θέμα της Πεντέλης για διάστημα κάποιων μηνών.

 


 

Ιούλιος 2003

 

Καλοκαίρι στην Αθήνα ίσον παραλία, θάλασσα και μαγιό. Όχι για όλους, όμως. Μερικοί «βαρεμένοι» εξακολουθούν να ανηφορίζουν τα μονοπάτια της Πεντέλης, αναζητώντας τη σπηλιά και ό,τι αυτή κρύβει μέσα της (και μέσα τους). Κάποιοι, μάλιστα, αισθάνονται τόσο δεμένοι με το μέρος, ώστε ξήλωσαν και πήραν μαζί τους την πινακίδα των έργων με την απεικόνιση της σπηλιάς.

 

Η ζωή τραβάει

την ανηφόρα.

 

Τα έργα, πάντως, στα εκκλησάκια προχωρούν με τους βραδείς ρυθμούς που επιβάλλει η θερινή ραστώνη.

 

 

Το θετικό είναι ότι στις καμένες εκτάσεις έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν δειλά μικρά πευκάκια. Όσο για τη σπηλιά, κάποιος θρασύτατος είχε την αναίδεια να τοποθετήσει κάτω από τις ξεκάρφωτες βρύσες έναν κουβά και να κρεμάσει και ένα σακουλάκι με σαπούνι.

 

 Λεπτομέρεια: ο κουβάς

είναι γεμάτος με νερό.

 

Το μυστήριο με τις ασώματες βρύσες όλο και πυκνώνει...

 


 

Μάιος 2003

 

Όταν ξεκινήσαμε να γράφουμε για την Πεντέλη σε αυτό το site, είχαμε συναίσθηση του τι περίπου επρόκειτο να επακολουθήσει. Ξέραμε ότι το θέμα ενδιέφερε πολλούς και ότι η αποκάλυψη ορισμένων αγνώστων πτυχών του εκ μέρους μας θα αναζωπύρωνε το σχετικό ενδιαφέρον. Ξέραμε επίσης ότι, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, η αναζωπύρωση αυτή θα συνοδευόταν από αύξηση της ανθρώπινης παρουσίας στο μέρος, με «καταδρομικές» επισκέψεις, νεαρών κυρίως επισκεπτών. Έτσι ακριβώς έγινε. Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, τα fora με θέμα τη σπηλιά έχουν πάρει φωτιά, ενώ ενθουσιώδεις νεαροί διοργανώνουν ομαδικές επισκέψεις στη σπηλιά, αλλά και σε ολόκληρο το βουνό. Μερικοί, μάλιστα, αποτυπώνουν εκεί και τις σκέψεις τους:

 

 

Εν τω μεταξύ, τα έργα στα εκκλησάκια συνεχίζονται, ενώ οι υπεύθυνοι, έπειτα από πολλά τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας, ανήρτησαν πινακίδα στην αρχή του χωματόδρομου προς τη σπηλιά, όπου διευκρινίζεται ότι τα έργα αφορούν μόνο στην αναστύλωση και συντήρηση των εκκλησιδίων, και όχι σε γενικευμένη παρέμβαση στο χώρο της σπηλιάς.

 

 

Σίγουρα, οι πιο άχρηστες

βρύσες που έχουμε δει ποτέ.

 

Για να δούμε...

 


 

Δεκέμβριος 2002

 

Ταν ταν ταν ταααααν, οι καλοί ήρθαν να μας σώσουν. Βλέποντας πόσο δυστυχισμένοι ήμασταν που είχαμε ένα όμορφο κομμάτι φύσης έξω από την πόλη, ένα μέρος όπου μπορούσαμε να απομονωθούμε και να ξεφύγουμε από την πολυκοσμία, ένα μέρος με ιστορία αρχαία αλλά και σύγχρονη, αποφάσισαν να επέμβουν δραστικά για να μας γλυτώσουν. Τέρμα πια η κακάσχημη, έρημη, αλλά και λίαν επικίνδυνη σπηλιά της Πεντέλης. Το μέρος θα εξωραϊστεί και θα συμμαζευτεί λιγάκι. Άντε μπράβο. Ο Δήμος Πεντέλης και το Υπουργείο Πολιτισμού πήραν τη γενναία απόφαση να αποδείξουν για άλλη μια φορά πόσο η πολιτεία ενσκήπτει στις ανάγκες του Έλληνα πολίτη και καθίσταται αρωγός στην προσπάθεια του να πραγματώσει τις πολιτιστικές του επιδιώξεις και να αναζητήσει πνευματική τροφή. Όχι, οι φωτισμένοι Έλληνες πολιτικοί άρχοντες δε μας ξέχασαν ούτε αυτή τη φορά. Κάθισαν και σκέφτηκαν (;!) "Giati na menei i spilia tis Pentelis erimi ki anekmetaleuti? Den tha mporousame na tin kanoume ki ayti san ta moutra mas?" Δυστυχώς μπορούσαν. Στρώθηκαν λοιπόν στη δουλειά και ιδού τα αποτελέσματα:

 


  

 

  

 

Δε γνωρίζουμε τι ακριβώς πρόκειται να κατασκευαστεί στη σπηλιά, αλλά οι φήμες μιλούν για χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων ενόψει της ολυμπιάδας του 2004. Δεν έχει σημασία. Θυμάστε που υπήρχε ένα όμορφο μέρος που το έλεγαν "Σπηλιά της Πεντέλης"; Έ, ξεχάστε το...